Site icon TIMP ROMÂNESC

Se caută soluții pentru protejarea populației în fața manipulării și dezinformării de război

România a propus, prin Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), organizarea la București, în luna septembrie, a celei de-a doua reuniuni a celor 8 Autorități de Reglementare în Audiovizual din Flancul Estic (the 8th Eastern Flank Audiovisual Regulators – EFAR8 – Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia și România.

În contextul crizei regionale și a conflictului din Ucraina, prima astfel de reuniune a fost organizată luni, 11 aprilie, în regim de videoconferință, la inițiativa CNA, cu scopul întăririi Flancul Estic în domeniul audiovizual, asigurarea echilibrului informațional și protejarea rolului jurnaliștilor în contextul pluralismului media, având ca obiectiv final creșterea rezilienței societății.

Statele membre din Flancul Estic împărtășesc valori similare și sunt vulnerabile prin provocări similare. Legislațiile fiind asemănătoare, în virtutea apartenenței la Uniunea Europeană, s-a considerat necesară întărirea procesului decizional al instituțiilor de reglementare în audiovizual, pentru protejarea publicului de propaganda de război, dar fără a afecta libertatea presei, acordându-se o atenție deosebită situației din Ucraina.

Statele participante au prezentat narativele și măsurile întreprinse pentru a contracara manipularea în contextul conflictului din Ucraina și a fost abordată tema procedurilor tehnice de retransmisie a radiodifuzorilor din statelor membre în Ucraina și din Ucraina către teritoriile UE.

Identificarea narativelor comune din Flancul Estic a determinat constituirea unui mecanism de lucru, bazat pe schimbul de bune practici, prin care statele membre să se informeze reciproc, din timp, cu privire la tematicile de manipulare și dezinformare în contextul conflictului din Ucraina și măsurile de contracarare a dezinformării.

Exit mobile version