Site icon TIMP ROMÂNESC

Se inaugurează Consulatul României la Slatina (Solotvino, Ucraina)

Românii din Ucraina vor avea la dispoziție un nou punct consular, la Slatina ( Solotvino), care va facilita contactele a peste două milioane de români şi de ucraineni, care vor putea să traverseze frontiera comună într-o formă simplificată.

Consulatul României la Slatina (Solotvino, Ucraina) va fi inaugurat vineri, 6 mai, cu ocazia vizitei miniștrilor de Externe român și ucrainean, Lazăr Comănescu și Pavlo Klimkin în zona de frontieră comună România-Ucraina, la Sighetu Marmaţiei şi Solotvino.

Programul vizitei celor doi șefi ai diplomației include și o rundă de consultări ale celor doi miniștri de externe, precum și o întrevedere a ministrului român de externe cu reprezentanţi ai comunităţii române din regiunea Transcarpatia.

În cadrul consultărilor, cei doi miniştri vor aborda tematici de interes comun privind cooperarea transfrontalieră româno-ucraineană, dezvoltarea infrastructurii în zona de frontieră comună şi a contactelor inter-umane, alături de valorificarea minorităţilor naţionale pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina.

În contextul vizitei este prevăzută semnarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind exonerarea de la plata taxei de viză pentru eliberarea vizelor de lungă şedere.

Subiectul deschiderii unui consulat românesc la Slatina (Solotvino) a fost discutat în februarie 2015, la București, de miniștrii Bogdan Aurescu și Pavlo Klimkin, și ulterior președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de înființare a noii misiuni diplomatice.

În regiunea Transcarpatia din Ucraina, situată lângă frontiera de nord-vest a României, în vecinătatea judeţelor Maramureş şi Satu Mare, locuiesc actualmente circa 50.000 de români, din care 96% au declarat limba română ca limbă maternă la ultimul recensământ efectuat în statul vecin. Majoritatea acestora, respectiv 35.000, locuiesc compact în doua raioane situate în dreapta Tisei, care au făcut parte din Maramureşul istoric, respectiv în raionul Teceu (în localităţile: Apşa de Jos, Slatina, Strâmtura, Podişor, Peştere, Bouțu Mic, Bouțu Mare, Carbuneşti şi Topcino) şi în raionul Rahău (în localităţile Apşa de Mijloc, Biserica Albă, Plăiuț şi Dobric). În jur de 10.000 de români denumiţi volohi locuiesc în raioanele Velicoberzeniaschi (în localitatea Mircea), Ujgorog (în localităţile Kamianţa și Antaloviți), Perecin (în localităţile Simer, Turia, Remeta, Turia Pasica, Poroscovo și Svaliavchi), Muncacevo (în localităţile Obava și Verhnia Vajnița) și Irsava (în localitatea Dolga).

Dorința românilor din Ucraina de înființare a unei misiuni diplomatice a României în Transcarpatia este mai veche, având în vedere că actualmente, pentru a obţine viza de intrare în România, românii din această zonă trebuie să se deplaseze până la Consulatul General al României de la Cernăuți.

Exit mobile version