Acasă Cultura / Culte Se înființează Muzeului Holocaustului și Istoriei Evreilor

Se înființează Muzeului Holocaustului și Istoriei Evreilor

2013.01-Bucuresti

Consilierii generali au hotărât în 29 septembrie trecerea imobilului situat în str. Lipscani nr. 18 – 20, Sector 3, în administrarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, pentru a fi transformat în Muzeul de Istorie a Evreilor din România.

Susțin necesitatea realizării la București a Muzeului Holocaustului și Istoriei Evreilor, pentru că astfel vom demonstra lumii că românii nu-și  uită istoria, iar părțile sale întunecate trebuiesc reamintite mereu generațiilor viitoare, pentru ca tragediile petrecute să nu se mai repete. Prin acest proiect vom pune  la dispoziția Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” spațiul din Str. Lipscani nr. 18-20, sector 3. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a fost desemnat de Guvernul Romaniei să coordoneze activitatea înfiinţării muzeului. Muzee similare au fost organizate la Berlin, Varşovia şi Moscova, acestea contribuind semnificativ la conturarea unei identităţi competitive a localităţilor respective. În perioada martie 2016 – martie 2017 România deţine preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), printre obiectivele principale ale acestui mandat fiind dezvoltarea de proiecte educaţionale şi memoriale privind istoria evreilor din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial”, au fost argumentele aduse de primarul general Gabriela Firea în susținerea proiectului.

Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureștiul va arăta, prin crearea acestui muzeu, că stă în puterea oamenilor de azi și de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferințele oamenilor. Va fi un semnal de normalitate, de înțelegere a valorilor umane, de democrație și, nu în ultimul rând, de reparație.

Instituţia va avea mai multe funcţiuni specifice unui muzeu modern: expoziţii permanente, temporare, depozitarea de artefacte, organizarea de acţiuni educaţionale, culturale, activitate administrativă.