Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o modificare a hărții privind acordarea de ajutoare regionale pentru România în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027, aprobată inițial de Comisie în decembrie 2021.
Harta ajutoarelor regionale din România definește regiunile din România eligibile pentru ajutoare regionale pentru investiții și stabilește valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat unui beneficiar (procent din costurile de investiții eligibile) în regiunile eligibile.
Potrivit hărții inițiale aprobate, 7 regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest) – care acoperă 89,34% din populația României – se numără printre cele mai defavorizate regiuni din UE (un PIB/locuitor sub 75% din media UE), sunt eligibile pentru ajutoare regionale pentru investiții.
La 2 decembrie 2022, Comisia a aprobat Planul teritorial pentru o tranziție justă al României, care identifică teritoriile eligibile pentru sprijin din Fondul pentru o tranziție justă. Teritoriile sunt situate în regiuni eligibile pentru ajutoare în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „a”), care permite acordarea de ajutoare pentru sprijinirea regiunilor celor mai defavorizate.
Modificarea hărții ajutoarelor regionale aprobată pentru România permite stabilirea unor cuantumuri maxime mai mari ale ajutoarelor în aceste teritorii, pentru a aborda mai bine disparitățile regionale. Cuantumurile maxime ale ajutorului vor crește după cum urmează: (I) de la 40 % la 50 % din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Centru și Vest; și (II) de la 60 % la 70 % din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.
Decizia va fi publicată în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul internet al Comisiei privind concurența, cu numărul de caz SA.105733 și în Jurnalul Oficial.