Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pregătește lansarea celei de-a doua etape a Campaniei „INFORMARE Acasă! SIGURANȚĂ în lume!” (IASL), a cărei lansare va avea loc în 20 august și vizează adulții cu vârste între 18-60 de ani, interesați să lucreze în afara granițelor țării.
Campania urmărește, pe de o parte, informarea cetățenilor români cu privire la pericolele muncii la negru sau ale abuzurilor de orice tip, și retenția și reîntoarcerea românilor în țară, pe de altă parte.
Într-o analiză care a avut loc miercuri, 8 august la sediul MRP, s-a făcut un bilanț al primei etape care a avut loc în perioada mai-iulie a.c., în toate cele 41 de județe ale țării și în municipiul București, și la care au participat aproximativ 20.000 de elevi, studenți, profesori, directori de școli și lideri de organizații studențești.
Membrii Comitetului Interministerial care se ocupă de problematicile românilor de pretutindeni au discutat despre mobilizarea noului public țintă cu sprijinul consiliilor județene, primărilor și prefecturilor din țară, astfel încât informațiile să ajungă la românii care iau în considerare posibilitatea de a lucra peste hotare.
Potrivit Indexului Global al Sclavagiei (Global Slavery Index 2018), din 50 de ţări europene, România este pe locul 19 cu 4 sclavi la mia de locuitori. Pe primele locuri sunt Turkmenistan şi Belarus cu 10 sclavi la mia de locuitori.
La nivel internaţional, țara noastră este la acelaşi nivel din 2016 – pe locul 86 din 167.
Indexul ia în considerare câteva tipuri de sclavie: munca prost plătită, traficul de persoane, femeile prinse în căsătorii abuzive şi aşa numita sclavie a împrumuturilor.
Și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane recunoaște fenomenul exploatării românilor. În cazul traficului transfrontalier, primele cinci țări de destinație, pentru exploatarea victimelor sunt Italia, Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie.
Populația feminină, atât cea majoră cât și cea minoră, are o pondere crescută în totalul victimelor identificate, ajungând în 2017 la 76,4%, după cum traficul, în scopul exploatării sexuale, are o pondere de aproximativ 68,8% din total.
Potrivit datelor statistice ANTIP, 76,4% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2017 erau de sex feminin, iar 51,4% erau minore. În ceea ce priveşte modul de exploatare, în cursul anului trecut, 68,8% au fost exploatate sexual, 12% prin muncă, 6,5% au fost obligate la comiterea de furturi, iar 5,3% au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie.