Site icon TIMP ROMÂNESC

Seară de prezentare a romanului Zogru de Doina Ruşti la Paris

Ambasada României în Franţa, editura Typhon şi ICR Paris organizează o seară de prezentare şi sesiune de autografe pentru cartea Zogru de Doina Ruşti, joi13 octombrie, de la ora 19, în Sala Bizantină a Hôtel de Béhague.

Doina Ruști își prezintă cartea discutând cu Florica Courriol, traducătoarea romanului, Michel Arouimi, poet, critic și profesor de literatură comparată la mai multe universități și Efstratia Oktopoda, profesor și doctor în literatură comparată la Universitatea Sorbona. Seara va fi moderată de scriitoarea Aurélie Julia, jurnalist la Revue des Deux Mondes. La finalul evenimentului, va avea loc o sesiune de autografe.

Romanul Zogru(tipărit pentru prima oară în 2006) s-a bucurat de succes, fiind tradus în spaniolă, italiană, maghiară și bulgară și recompensat cu mai multe premii, între care Premiul Uniunii Scriitorilor din România/Asociația Scriitorilor din București pentru cea mai bună carte de proză a anului 2006. Cartea, inspirată din credințele populare și legendele despre fantome, este construită în jurul lui Zogru, un spectru venit din adâncurile timpului pentru a pune stăpânire pe indivizi și care trăiește astfel sentimentele și senzaţiile umane. Sărind de la o gazdă la alta, în funcție de întâmplare și întâlniri, experimentând umanitatea până în cele mai profunde adâncimi și dezvăluind ființele pe care le parazitează, Zogru ne poartă într-o călătorie din România lui Vlad Țepeș până în epoca contemporană în timpul unei povești inițiatice captivante.

Doina Ruști a scris numeroase romane, dintre care unele au fost traduse în toată lumea, distinse cu numeroase premii literare; Zogru este primul său roman tradus și publicat în Franța. A scris trilogia fanariotă, compusă din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), după ce s-a consacrat prin alte două romane de succes, cu miză socială: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010) , precum și proză scurtă.

Traduse în numeroase limbi de circulație, scrierile ei s-au bucurat de recenzii laudative în multe publicații internaționale. A primit, între altele, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (pentru Fantoma din moară) și Premiul Ion Creangă al Academiei Române (pentru Lizoanca). Este specialistă în simbologie, profesoară la Universitatea din București și scenaristă, membră a Uniunii Scriitorilor, a PEN România și a Asociației Creatorilor de Ficțiune.

 

Exit mobile version