Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut ieri, la Bucureşti, consultări cu Murat Salim Esenli, subsecretar permanent adjunct pentru Afaceri Europene în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Turcia. Ambele părţi au încurajat intensificarea cooperării economice şi creşterea volumului investiţiilor reciproce în arii precum energia, transporturile, turismul, infrastructura, industria de apărare, confirmând obiectivul comun de creştere a cifrei schimburilor comerciale de până la opt miliarde de euro în următorii ani.
George Ciamba a reiterat sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE, exprimând încrederea în avansarea procesului de negocieri pe durata Preşedinţiei italiene a UE (Semestrul al II-lea 2014). Oficialul român a subliniat că recenta ratificare de către parlamentul turc a Acordului de Readmisie semnat în luna decembrie 2013 reprezintă un pas important în cooperarea UE-Turcia.
Cei doi oficiali au salutat semnarea, la Consiliul European din 27 iunie 2014, a Acordului de Asociere (AA) şi Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) cu Republica Moldova şi Georgia, precum şi a capitolelor restante din Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv a DCFTA, în marja aceleiaşi reuniuni. În context, partea română a subliniat necesitatea acordării de sprijin politic şi asistenţă financiară Rep. Moldova în procesul de reforme democratice. În cadrul discuțiilor privind evoluțiile din Ucraina, demnitarii au subliniat că alegerea noului preşedinte reprezintă un pas real în favoarea stabilităţii ţării.
În ceea ce priveşte colaborarea în zona Mării Negre, oficialii au discutat despre proiecte regionale comune aflate pe agenda Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), în domeniile transport, protecţia mediului şi energie şi au exprimat susţinerea pentru revitalizarea formatelor de cooperare menite să consolideze încrederea reciprocă între statele din regiune. De asemenea, cele două părţi au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Siria şi Irak, partea română exprimând interesul pentru aprofundarea consultării cu partea turcă privind evoluţiile din Orientul Mijlociu.