Secretarul de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Sebastian Hotca, a afirmat în ședința de marți a Comisiei pentru problemele românilor din afara granițelor țării că organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni este o atribuție exclusivă a Parlamentului, căruia trebuie să îi fie alocat și bugetul necesar unei asemenea manifestări. ”Departamentul nu are în acest moment un buget pentru un asemenea eveniment. Bugetul nostru este de aproape 10 milioane de lei, doar pentru finanțarea celor cinci programe și a acțiunilor proprii pe care le desfășurăm”, a afirmat secretarul de stat. O altă problemă ridicată de Sebastian Hotca a fost a personalului insuficient, care să permită organizarea unui asemenea eveniment. De asemenea, acesta a mai arătat că tot sarcina Parlamentului este de a stabili criteriile pe baza cărora vor fi stabiliți participanții la ongres, precum și alte elemente de detaliu.
Comisia pentru problemele românilor de pretutindeni din Camera Deputaților a analizat astăzi propunerea legislativă pentru modificarea Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni (Pl x156/2015) formulată de deputatul Mihai Aurelian prin care, printre altele, organizarea Congresului ar trece în sarcina MAE, prin DRP.
Discuțiile pe marginea acestei propuneri au fost amânate pentru săptămâna viitoare.
Deputații au semnalat faptul că în toamna anului trecut, printr-un act normativ, responsabilitatea organizării Congresului ar trece la Guvern.
În punctul de vedere formulat de guvern pe marginea acestei propuneri de modificare a legislației privid organizarea Congresului se menționează că Executivul nu susţine adoptarea propunerii legislative pentru că DRP este o structură fără personalitate juridică în cadrul MAE, fără buget propriu și nu poate acoperi cheltuielile pentru organizarea şi funcţionarea Congresului Românilor de Pretutindeni, care trebuie asigurate din bugetul Camerei Deputaţilor.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă, iar comisiile pentru politică externă și cea juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților au hotărât să acorde aviz negativ propunerii legislative.