Secretarul general al ONU, António Guterres, l-a asigurat miercuri, la Kiev, pe președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyi că Națiunile Unite „va continua să caute soluții și o pace justă pentru poporul Ucrainei și pentru lume”.
António Guterres și-a exprimat „solidaritatea profundă” cu toate victimele invaziei ruse pe scară largă din februarie anul trecut.
„Poziția Națiunilor Unite, pe care am exprimat-o în mod constant, este foarte clară: invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional ”, a declarat șeful ONU.
El a reiterat încă o dată că suveranitatea, independența și integritatea Ucrainei trebuie menținute în cadrul granițelor sale internaționale recunoscute, stabilite la independența în 1991, după dizolvarea Uniunii Sovietice.
Până când se va ajunge la o pace dreaptă, el a spus că ONU va continua să lucreze pentru atenuarea impactului războiului „care a cauzat suferințe enorme poporului ucrainean – cu implicații globale profunde ”.
Secretarul general a remarcat că ONU s-a aflat pe teren pe toată durata invaziei, oferind ajutor pentru milioane de oameni.
„Vreau să-mi exprim solidaritatea profundă cu toate victimele războiului. Pentru cei care și-au pierdut viața și pentru cei dragi. Pentru cei care și-au văzut speranțele năruite sau au fost nevoiți să fugă în căutarea supraviețuirii.
„Tuturor li se datorează responsabilitate efectivă ”, a spus șeful ONU.
El a punctat unele momente cheie în care ONU s-a angajat pentru a ajuta la salvarea de vieți și chiar la evitarea potențialului dezastru nuclear, inclusiv evacuarea civililor din uzina de oțel Azovstal afectată din orașul Mariupol, distrus anul trecut.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică, AIEA, a fost pe deplin mobilizată pentru a încerca să mențină siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina, inclusiv din Zaporizhzhia”, a spus șeful ONU.
Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră, propusă de secretarul general și pusă în practică în urma acordului dintre Rusia, Ucraina, Turcia și ONU în iulie anul trecut, a facilitat deja exportul a 23 de milioane de tone de cereale din porturile ucrainene.
După ce a fost prelungit în noiembrie anul trecut, când s-a făcut un progres în ceea ce privește creșterea fluxului de îngrășăminte rusești care fusese oprit în porturile europene, Acordul va expira în mai puțin de două săptămâni.
Gestionat de Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, Acordul a contribuit la scăderea costului global al alimentelor și a oferit „ ajutor critic oamenilor, care plătesc și un preț mare pentru acest război, în special în lumea în curs de dezvoltare ”, a remarcat Guterres.
El a reiterat că exporturile de alimente și îngrășăminte ucrainene, precum și cele rusești, sunt esențiale pentru securitatea alimentară și prețurile globale și a spus că este esențial ca inițiativa să continue și după expirarea acestei luni.
Cu privire la centrala nucleară Zaporizhzhia, secretarul general al ONU a spus că este importantă facilitarea medierii pentru a căuta demilitarizarea completă a zonei, asigurându-se totodată că centrala va reveni la funcționarea normală și că „ONU este pregătită să-și ofere bunele oficii”.
În același timp, a adăugat el, „vom continua să sprijinim soluții pentru problemele umanitare ori de câte ori este posibil pe fiecare front – cum ar fi o extindere semnificativă a schimbului actual de prizonieri de război”.
La întâlnirea cu premierul ucrainean, secretarul general al ONU a fost însoțit de Rebeca Grynspan, secretarul general al UNCTAD , Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgență și Denise Brown, coordonatorul rezident și umanitar în Ucraina.