Site icon TIMP ROMÂNESC

Secretarul general al ONU avertizează că lumea se îndreaptă spre haos

Adresându-se Adunării Generale a ONU cu o listă de domenii de acțiune prioritare, António Guterres, secretarul general al organizației a subliniat că deși ONU a fost fondată pentru menținerea păcii, pacea lipsește cel mai mult în acest moment.

„Pacea este rațiunea noastră de a fi. Cu toate acestea, în timp ce scanez peisajul lumii de astăzi, singurul lucru care lipsește cel mai dramatic este pacea”, a spus Guterres.

”De la conflictul din Gaza la războiul împotriva mediului și combaterea dezinformarii toxice și a discursului instigator la ură până la crearea de practici durabile, incluzive, pacea este firul care unește țesătura comună a lumii”, a subliniat el.

„Pacea este calea de ieșire din aceste crize interconectate, este un apel la acțiune”, a adăugat el, conturând o cale de urmat pentru a îndeplini obiectivele comune care, în ciuda vremurilor tulburi, oferă motive de speranță.

Șeful ONU a evidențiat că civilii sunt cei care suportă greul crizelor la nivel mondial, de la creșterea terorismului în Sahel și conflictele din Gaza, Sudan și Ucraina până la grupurile armate din estul Republicii Democrate Congo și bandele care devastează Haiti.

„Pentru milioane de oameni prinși în conflicte din întreaga lume, viața este un iad mortal, zilnic și înfometat”, a spus el.

Îndemnând la un impuls global pentru pace, el a abordat în mod specific criza din Gaza, numind-o „o rană îngrozitoare a conștiinței noastre colective” și a cerut o încetare imediată a focului, condamnând atacurile brutale din 7 octombrie ale Hamas și ale altor grupuri militante asupra civililor israelieni, subliniind în același timp necesitatea unei soluții cu două state.

Guterres a afirmat că, dacă toate țările și-ar îndeplini obligațiile conform Cartei ONU, dreptul fiecărei persoane la o viață în pace și demnitate ar fi garantat.

„Dar guvernele ignoră și subminează, fără responsabilitate, principiile multilateralismului”, a spus el.

De asemenea, el a arătat că Consiliul de Securitate se află în impas „în impas” și a descris actualele disfuncționalități ca fiind profunde și periculoase, semnalând intrarea lumii într-o „eră a haosului”, avertizând asupra riscurilor, de la arme nucleare până la noi domenii în care se manifestă conflictele.

„E atâta mânie şi ură şi zgomot în lumea de astăzi. Se pare că în fiecare zi, cu cea mai mică ocazie, e război. Conflicte îngrozitoare care ucid şi mutilează civili la niveluri record. Războaie ale cuvintelor. Războaie teritoriale. Războaie culturale”, a spus Guterres.

Pentru a aborda complexitățile lumii multipolare de astăzi, șeful ONU a subliniat necesitatea de a consolida și reînnoi cadrele globale de pace și securitate.

El a reamintit Noua Agendă pentru Pace, pe care a lansat-o la jumătatea anului 2023, pledând pentru reforma Consiliului de Securitate, un nou angajament pentru eliminarea armelor nucleare, intensificarea eforturilor de prevenire a conflictelor și a măsurilor de atenuare a impactului concurenței geopolitice asupra regulilor comerciale globale, lanțurilor de aprovizionare, monedelor și internetului.

În ceea ce privește combaterea discursului instigator la ură, șeful ONU și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea discursului instigator la ură, a discriminării, a extremismului și a încălcărilor drepturilor omului la nivel global.

El a cerut un contract social reînnoit bazat pe încredere, dreptate și incluziune, ancorat în drepturile omului, inclusiv un viitor cod de conduită pentru integritatea informațiilor.

Abordând impactul noilor tehnologii, el a remarcat, de asemenea, activitatea Corpului Consultativ pentru Inteligența Artificială.

Guterres a subliniat interdependența păcii și a dezvoltării durabile, incluzive și a subliniat că atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) este crucială pentru construirea păcii și prosperității, cerând o finanțare pe termen lung pentru țările în curs de dezvoltare și reforma arhitecturii financiare internaționale pentru a răspunde nevoilor tuturor țărilor.

El a subliniat, de asemenea, că schimbările climatice rămân cea mai presantă provocare a lumii și a remarcat declinul inevitabil al erei combustibililor fosili și revoluția energiei regenerabile.

Îndemnând la acțiuni în acest an pentru a preveni o catastrofă climatică, el a cerut triplarea capacității globale de energie regenerabilă, dublarea eficienței energetice până în 2030 și explorarea surselor inovatoare de finanțare pentru climă.

Pacea, a concluzionat António Guterres, rămâne cel mai esențial efort uman, capabil să realizeze minuni pe care războaiele nu le vor face niciodată.

„Războaiele distrug, pacea clădește”, a spus el, adăugând, totuși, că în lumea tulbure de astăzi, „construirea păcii este un act conștient, îndrăzneț și chiar radical”.

El a cerut un angajament colectiv față de această obligație pentru generațiile prezente și viitoare, afirmându-și dăruirea neclintită de a promova pacea.

 

 

Exit mobile version