Expert Forum a lansat o analiză la jumătate de an de când partidele politice publică informații despre cum cheltuie subvențiile. Chiar dacă publicarea categoriilor de cheltuieli este un pas pozitiv, este cu siguranță insuficient. Deși au fost solicitate date suplimentare despre contracte, un singur partid politic a răspuns, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu a vrut să transmită rapoartele integrale de control, care ar fi arătat mai detaliat care sunt problemele cu cheltuielile partidelor.
Având în vedere sumele mari de bani pe care le primesc partidele politice și sutele de milioane pe care le-ar putea strânge până în 2024 din economii, dar și numeroasele probleme despre care a scris presa sau care au ajuns la DNA, măsurile privind transparența în cheltuirea subvențiilor este încă foarte redusă.
Așadar, în iunie s-au împlinit șase luni de când Autoritatea Electorală Permanentă a început să publice categoriile de cheltuieli pe care le fac partidele politice din alocările primite din subvenții, pentru rezultatele obținute la alegerile parlamentare și locale din 2020. În jumătate de an, șapte partide politice au primit 92 de milioane de lei din cele 162 de milioane cât prevede bugetul de stat pentru anul curent. EFOR a analizat cum s-au cheltuit subvențiile și dacă transparența este suficientă, în condițiile în care mai multe scandaluri legate de cheltuirea ilegală sau ineficientă a fondurilor au ajuns în presă sau la DNA în ultimii ani.
Partidele au cheltuit mai mult de jumătate din bani pentru propagandă și presă și o cincime pentru personal.
PSD a cheltuit 66% din bani pentru propagandă și 14% pentru personal.
PNL a cheltuit cea mai mare proporție din bani pentru a-și asigura imaginea, adică 64% din fonduri. Pentru personal au fost alocate 10 procente, iar pentru consultanță politică opt procente.
Pro România a cheltuit de două ori mai mult decât a primit în primele șase luni, iar partidul a cheltuit cel mai mult pe sedii și investiții.
La PMP 45% din bani s-au dus către personal, iar o cincime către presă și propagandă.
PLUS a cheltuit doar o treime din bani în primele patru luni ale anului, din care 44% pentru personal. Ca și USR a cheltuit sume mici pentru presă și propagandă (sub 10% din totalul banilor primiți)
AUR a cheltuit 43 de lei pentru comisioane bancare
Comoara din conturile partidelor
Un exercițiu de imaginație ne arată că partidele ar putea rămâne cu sume semnificative în conturi pe care să le folosească la alegerile din 2024, mai ales că legea le permite. Un calcul empiric ne arată că AUR ar putea acumula ca rezerve 50 de milioane de lei până în 2024 dacă nu cheltuie nimic în continuare, iar PSD peste 150 de milioane de lei dacă ar cheltui doar jumătate din banii primiți (luând în calcul valorile din anii trecuți și impredictibilitatea valorilor maxime pe care și le aprobă chiar partidele).
Acest exercițiu ne arată că fondurile din subvenții sunt mult peste nevoile partidelor, iar nivelul sumelor alocate către partide intră în dezacord cu recomandările și standardele internaționale.
Datele publicate de AEP la solicitarea EFOR, pornind de la controalele din 2019 și 2020 ne arată că PSD a încălcat prevederile privind folosirea subvențiilor în 2018 și 2019, PNL în 2019, PMP în 2016-2017 și 2018, ALDE în 2019, USR în 2019. Cu toate acestea, din rapoartele publicate de AEP nu putem înțelege clar pentru ce încălcări s-au aplicat sancțiunile.