Site icon TIMP ROMÂNESC

Secție de cărți în limba română inaugurată la Biblioteca din Trento (Italia)

Recent, cu ocazia Zilei Naționale a României la Biblioteca Municipală din Trento – Trentino Alto Adige, a fost inaugurată o secție cu volume in limba română. Inițiativa a venit din partea lui Maurizio Passerotti, consul onorific al României la Trento.  Pentru noua secție,  Centrul Cultural Italo Roman și editura Rediviva din Milano, au făcut o donație de volume la începutul acestui an.

O inițiativă aflată în curs de dezvoltare prin susținerea cu alte donații, care vor sosi din partea unor biblioteci din România. Inaugurarea a avut loc în Sala Affreschi din cadrul Bibliotecii din Trento, cu participarea autorităților locale: primarul orașului Trento, Alessandro Andreatta, care a afirmat că se simte legat de comunitatea românească din Trento și sunt mândri să susțină un proiect care dă naștere dialogului și cunoașterii.

“Îmi doresc ca acest loc să devină  un punct de referință pentru comunitatea românească din oraș”,  a adăugat Robol Andrea din cadrul Departamentului cultural și biblioteci al Primăriei din Trento, prezent la eveniment.

La deschidere, din partea Consulatului General al României la Milano, a vorbit  consulul Iulia Cupsa Kiseleff, care a transmis salutul, sprijinul și aprecierea instituției românești pentru acest proiect important, adresat copiiilor și întregii comunități de români.

Maurizio Passerotti, consul onorific al Romaniei la Trento, promotor al initațivei, a subliniat rolul identității prin cultură, prezența unei mari comunități de români în zona Trento, a copiiilor români care învață în școlile italiene din zonă, acest proiect reprezentând o necesitate în creearea unor pârghii culturale.

La realizarea acestui eveniment au contribuit și Parohia Ortodoxa Română din Trento, fiind  prezent pr. Ioan Lupășteanu și Asociația Românilor din Trentino Alto Adige, coordonată de Dan Ion.

Despre rolul și importanța cursului de limbă, cultură și civilizație românească, a vorbit în cadrul manifestării, prof. Mariana Drăgănoiu, care a făcut o succintă prezentare a receptării orelor de română în școlilele italiene, din partea copiiilor români. Tot din partea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească a intervenit și prof. Delia Dumitrică.

Manifestarea s-a încheiat cu un frumos spectacol, în sala de lectură din cadrul Bibliotecii, unde cărțile au fost catalogate și prezentate publicului larg. Aici, copiii îmbrăcați în costume tradiționale românești și pregătiți de prof. Mariana Drăgănoiu au recitat poezii, au cântat și au introdus publicul în atmosfera istorică a actului Marii Uniri de la 1918.

Exit mobile version