Primăria Sectorului 5 a Municipiului București și localitatea Saint-Josse-ten-Noode, Bruxelles (Belgia) au semnat luni, 5 martie, un Acord de Cooperare, eveniment care face parte din Campania „Centenar prin Înfrățiri”, inițiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP).
România, prin Sectorul 5 al Capitalei, este a treia țară, după Italia și Franța, care devine oficial înfrățită cu Saint-Josse-ten-Noode, iar comunitatea de români din Belgia ocupă locul 6 în topul cetăţenilor străini rezidenţi în Belgia, fiind bine integrată și apreciată pentru contribuția sa culturală, economică și socială.
La ceremonie a participat și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, care a subliniat, cu acest prilej, responsabilitatea asumată de cei doi primari prin această înfrățire pentru un schimb cultural și administrativ intens,între cele două comunități care se cunosc deja:
”Avem o româncă în consiliul municipal, iar la Saint-Josse-ten-Noode se organizează în fiecare vară săptămâna românească. Din acest moment, am toată convingerea că între cele două comunități va exista un dialog susținut și constructiv. Așa cum am mai subliniat, avem oameni deosebit de valoroși care fac cinste României și declară cu demnitate faptul că sunt români. Noi trebuie să convingem 10 milioane de români de peste graniţă că România nu i-a uitat şi astfel să-i ajutăm să nu uite România. Implicarea românilor de peste hotare în păstrarea și promovarea identității românești este esențială și reprezintă o prioritate pe agenda mea și a instituției pe care o coordonez, de aceea, ne bucurăm să vedem rezultatele demersurilor noastre concretizate atât de armonios în activități precum cea de astăzi. România este a tuturor românilor și trebuie să fie prezentă în orice loc trăieşte un român”, a precizat ministrul MpRP.
Prin Campania „Centenar prin Înfrățiri”, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și-a propus înfrățirea județelor din România și a sectoarelor Municipiului București cu unități administrativ-teritoriale similare din statele unde există comunități de români.
***
TIMP ROMÂNESC este un proiect media derulat de CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂ, care încearcă astfel să construiască o platformă care să reunească informații semnificative despre comunitățile românești din afara granițelor și pozițiile unor ziariști și lideri care doresc să-și facă auzite opiniile pe marginea acestor subiecte.
Ne puteti urmări pe Facebook și Twitter ori transmite sugestiile Dvs. pe adresa de email: contact@timpromanesc.ro