Site icon TIMP ROMÂNESC

Sectorul public, principalul domeniu vizat de economisirea energiei

Solar panels at Skolen i Sydhavnen elementary school in Copenhagen on November 08, 2017. (Photo by Emil Langvad / C40)

Eurodeputații au aprobat planurile, deja convenite cu Consiliul, care stabilesc noi obiective de economisire a energiei pentru 2030, ca parte a Pactului verde european.

Legea va stabili obiective de economisire a energiei atât în ceea ce privește consumul de energie primară, cât și consumul final de energie în UE.

Statele membre vor trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie cu cel puțin 11,7% la nivelul UE până în 2030 (comparativ cu previziunile scenariului de referință pentru 2020).

Până în 2030, statele trebuie să economisească anual, în medie, 1,5% din consumul de energie anual. Ritmul de economisire va începe de la 1,3% până în 2025 și va crește treptat până la 1,9% până la sfârșitul anului 2030.

Economia de energie vizează mai ales sectorul public, iar măsurile trebuie adoptate la nivel local, regional și national, prin renovarea clădirilor publice, al căror consum de energie trebuie să scadă până aproape de zero sau să nu aibă emisii de gaze cu efect de seră. Directiva stabilește, de asemenea, noi cerințe pentru sistemele de termoficare eficiente.

Parlamentul a adoptat legislația cu 471 voturi pentru, 147 împotrivă și 17 abțineri. Pentru a fi aplicată, aceasta trebuie aprobată de Consiliu.

La 14 iulie 2021, Comisia Europeană a adoptat pachetul „Pregătiți pentru 55”, adaptând legislația privind clima și energia pentru a îndeplini noul obiectiv al UE de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030.

Directiva privind eficiența energetică abordează reducerea dependențelor de importurile de petrol și gaze prin eficiență energetică și extinderea furnizării de energie curată și din surse regenerabile.

 

Exit mobile version