Site icon TIMP ROMÂNESC

Securitate în regiunea Mării Negre, prin eforturi aliate și fără regionalizarea abordărilor

foto:mae.ro

Marea Neagră are foarte puține caracteristici asemănătoare cu orice altă mare. A ocupat întotdeauna un loc unic în considerațiile de securitate euro-atlantică, înainte și în timpul Războiului Rece, cu „prieteni și dușmani”  sau, după Războiul Rece, cu „aliați și parteneri”. Războiul din Ucraina a plasat din nou regiunea în lumina reflectoarelor.

În contextul participrii la Forumul Diplomatic de la Antalya, ,inistrul afacerilor externe Luminița Odobescu a fost vorbitor principal în cadrul panelului „Marea Neagră: o nouă versiune 2.0 de responsabilitate regională?”, care a urmărit abordarea modului în care poate fi menținută securitatea în regiunea Mării Negre, a modului în care indivizibilitatea securității poate fi realizată fără regionalizarea abordărilor și a modului în care „eforturile regionale aliate” pot face o schimbare.

Șefa diplomației române a subliniat prioritatea strategică acordată de România regiunii Mării Negre, atât sub aspectul securității, cât și al dezvoltării economice și conectivității. A evidențiat angajamentul României în planul cooperării regionale, alături de statele membre NATO, UE și de partenerii regionali care împărtășesc aceleași valori. Ministrul român a menționat importanța consolidării posturii NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre, în paralel cu aprofundarea dimensiunii dezvoltării economice. În acest sens, a punctat necesitatea dezvoltării proiectelor conectivitate, energie, infrastructură, în paralel cu aprofundarea inițiativelor Uniunii Europene în materie, precum Sinergia Mării Negre și Agenda Maritimă Comună. În cadrul discuțiilor, oficialul român a evocat perspectivele pozitive de cooperare între statele NATO din regiune – România, Turcia și Bulgaria – în domeniul deminării în Marea Neagră, model de cooperare care poate fi extins și la alte domenii.

Ceilalți vorbitori în cadrul panelului au fost ministrul adjunct de externe al Turciei, Mehmet Kemal Bozay, ministrul adjunct al afacerilor externe din Ucraina, Mikola Tochytski, și secretarul general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, Lazăr Comănescu.

În marja participării la Forum, ministrul Luminița Odobescu a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Turcia, Rep. Modova, Macedonia de Nord, Confederației Elvețiene, Slovaciei, Palestinei, Libanului, Serbiei, Muntenegrului și Bosniei și Herțegovina. Agenda a mai inclus întrevederi cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija  Burić, cu reprezentantul special al prim-ministrului britanic pentru Balcanii de Vest, Lord Stuart Peach, și cu directorul general al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO), Daren Tang.

Inițiat în 2021, Forumul Diplomatic de la Antalya s-a impus ca o conferință importantă atât la nivel regional, cât și global, datorită diversității temelor abordate și a nivelului ridicat de participare. Evenimentul este organizat  anual de Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, sub patronajul Președintelui Republicii Turcia.

Exit mobile version