După un amplu și îndelungat proces de consolidare și restaurare, Muzeul Național de Artă al Moldovei va repune în circuitul public un sector important al unui valoros monument de arhitectură – sediul central „Dadiani” din str. 31 August 1989, nr.115. Finalizarea lucrărilor de restaurare a fost posibilă, într-un termen relativ scurt, datorită grantului de 1 milion de euro acordat de România în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
În cadrul conferinței de presă organizată joi, 3 noiembrie, ministrul Culturii Monica Babuc a remarcat că: „Acest grant românesc, pentru care suntem extrem de recunoscători Guvernului României, a făcut ca lucrările de finalizare care au durat mai mult de 11 ani să se termine în data de 4 noiembrie când va avea loc inaugurarea sălilor edificiului central al Muzeului Național de Artă al Moldovei, restaurat într-o manieră exemplară”. În această ordine de idei, ministrul Culturii a mulțumit tuturor celor care au pus umărul la realizarea proiectului, invitând publicul să viziteze muzeul care găzduiește o colecție de peste 39.000 de opere ce reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV până în sec. XXI. Totodată, ministrul Culturii a menționat că, grație suportului din partea Guvernului României în prezent sunt executate lucrări de restaure a Șălii cu Orgă din Chișinău și este în plină desfășurare construcția sediului Teatrului ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.
”Le adresez tuturor invitația de a veni, a intra în contact cu o serie de lucrări care au stat o vreme îndelungată în depozite. Sunt opere de mare valoare, sunt expuse în condiții muzeografice moderne, cu lumini speciale pentru spații expoziționale și, eventual, să vadă și acea parte care este pusă în valoare a monumentului Dadiani. Este una dintre cele mai frumoase clădiri pe care le avem păstrate în prezent”, a declarat Tudor Zbârnea.
Astfel, începând de astăzi, 4 noiembrie, ușile intrării centrale a muzeului vor fi deschise, iar începând cu 5 noiembrie, publicul va avea acces în spațiul expozițional, cu o suprafață de 1783 m2, reabilitat și dotat cu cele mai performante sisteme de expunere, conservare și protejare a patrimoniului. Evenimentul oficial de inaugurare, va reuni numeroase personalități ale lumii culturale, academice dar și politice din țară și străinătate.
Expoziția permanentă de Artă Națională care va fi inaugurată cu această ocazie, include opere din Colecția de Artă Religioasă (icoane și obiecte de cult, sec. XVI-XIX), precum și din Colecția de Artă Modernă și Contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XX), care vor fi etalate în cele mai moderne condiții de protejare și expunere. Inaugurarea expoziției pentru public va avea loc sâmbăta, 5 noiembrie 2016. În această zi, accesul publicului în sălile expoziționale va fi gratuit.
Sediul Dadiani este un edificiu cu valoare de patrimoniu, monument de arhitectură și istorie, construit între anii 1899-1901, în baza proiectului reputatului arhitect Alexandru Bernardazzi (1831-1907). Ridicată din inițiativa și finanțată de către principesa Natalia Dadiani, clădirea a găzduit, inițial, gimnaziul de fete. Începând cu anul 1989, în sediul Dadiani, se desfășoară întreaga activitate administrativă și expozițională a Muzeului Național de Artă al Moldovei.