Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat duminică, 18 februarie 2024, în cea de-a treia zi a Conferinței Internaționale de Securitate de la München, la o masǎ rotundă pe tema evoluțiilor din vecinătatea estică și la un prânz de lucru dedicat consolidării parteneriatului transatlantic. De asemenea, a avut întrevederi bilaterale cu o delegație a Congresului SUA și cu ministrul afacerilor externe din Regatul Hașemit al Iordaniei.
Astfel, ministrul român al afacerilor externe a susținut o scurtă intervenție în cadrul mesei rotunde ”Enlarge to Protect: Coloring Gray Zones in the European Neighbourhood”. Oficialul român a amintit resetarea arhitecturii europene și euro-atlantice de securitate la sfârșitul Războiului Rece și a subliniat că o dovadă consistentă a paradigmei transformaționale care a avut loc o reprezintă integrarea statelor din Europa Centrală și de Est în NATO și UE la sfârșitul anilor ¢90 și începutul anilor 2000. Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a redinamizat procesul de integrare și l-a revalorizat, aceasta fiind, în fapt, o investiție geostrategică în pace, stabilitate și prosperitate.
Totodată, șeful diplomației române a participat și la reuniunea Consiliului Atlantic al SUA, dedicată temelor cheie aflate pe agenda Conferinței, în special modului în care comunitatea transatlantică își va menține sprijinul pentru Ucraina, va consolida capacitatea de apărare pentru a descuraja Rusia.
În intervenția sa, oficialul român a accentuat necesitatea menținerii unității și solidarității transatlantice față de Ucraina, care, de fapt, se traduce în beneficiul membrilor săi și securitatea acestora. A arătat că victoria Ucrainei este imperativă pentru securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre, euro-atlantică și globală. De asemenea, a evocat necesitatea aprofundării cooperării NATO-UE, cu accent pe complementaritatea acțiunilor celor două organizații și necesitatea armonizării instrumentelor și proceselor care au potențialul de a dezvolta industria de apărare pentru a răspunde cerințelor actuale și de viitor.
În cadrul întâlnirii cu delegația Congresului SUA, condusă de Mike Turner, președinte al Comisiei de Intelligence din Camera Reprezentanților, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța continuării sprijinului consistent al legislativului SUA pentru demersurile care vizează consolidarea securității în spațiul euroatlantic. Oficialul român a prezentat evaluări cu privire la situația din regiunea Mării Negre și a transmis satisfacția pentru atenția pe care o acordă Congresul SUA acestei zone, inclusiv prin includerea unei secțiuni dedicate regiunii în cadrul Legii Bugetului Apărării SUA pentru 2024.
În marja Conferinței, șeful diplomației române a avut și o întrevedere cu vicepremierul și ministrul afacerilor externe și expatriaților din Regatul Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi. Cei doi miniștri au abordat stadiul relațiilor bilaterale, cu accent pe calendarul contactelor politico-diplomatice pentru anul în curs, precum şi evoluțiile de securitate din Orientul Mijlociu, cu accent pe situația de criză din Fâșia Gaza. Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a subliniat că, în plan umanitar, România a susținut, de o manieră activă, un răspuns umanitar rapid, iar în plan politic, promovează necesitatea suprimării cauzelor conflictului și crearea unui orizont politic bazat pe soluția celor două state. Cei doi interlocutori au exprimat îngrijorare față de deteriorarea situației de securitate în mai multe zone din regiune.