Site icon TIMP ROMÂNESC

Semestrul european 2023: s-a convenit asupra recomandărilor specifice fiecărei țări

Consiliul  European a convenit asupra recomandărilor sale specifice fiecărei țări privind programele naționale de reformă ale statelor membre pentru 2023 și asupra avizelor sale privind programele de stabilitate sau de convergență actualizate ale statelor membre. Această etapă face parte din procesul semestrului european 2023, care permite coordonarea politicilor economice, bugetare și de ocupare a forței de muncă ale statelor member

”Mă bucur foarte mult că am convenit astăzi asupra recomandărilor specifice fiecărei țări. Acest lucru va contribui la realizarea obiectivului nostru general de a impulsiona creșterea economică și de a ne consolida reziliența. Având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și situația economică dificilă, asigurarea rezilienței economiilor noastre și urmărirea unor politici bugetare responsabile sunt fundamentale”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul finanțelor a Suediei .

Consiliul European urmează să aprobe recomandările specifice fiecărei țări în cadrul reuniunii sale din 29-30 iunie.

Apoi, Consiliul European va putea trece la adoptarea formală a recomandărilor, încheind astfel etapa finală a procesului semestrului european 2023.

Introdus în 2011, semestrul european permite statelor membre ale UE să își coordoneze politicile economice, bugetare și de ocupare a forței de muncă pe tot parcursul anului și să abordeze provocările economice cu care se confruntă UE.

Comisia European evaluează politicile economice și strategiile bugetare naționale ale statelor membre ale UE, pe baza programelor naționale de reformă și a programelor de stabilitate sau de convergență elaborate în fiecare an în luna aprilie.

Pe această bază, Comisia European prezintă fiecărei țări un set de proiecte de recomandări specifice fiecărei țări care oferă orientări de politică cu privire la modul în care ar putea fi stimulată ocuparea forței de muncă și creșterea, fără a aduce atingere solidității finanțelor publice.

În continuare, Consiliul European adoptă recomandări și avize specifice fiecărei țări. Acesta oferă explicații în cazurile în care nu urmează recomandările Comisiei Europene.

Exit mobile version