În perioada 27-29 septembrie, la sediul RNP Romsilva din București, este găzduit „Seminarul regional pentru Europa de Sud-Est dedicat combaterii traficului de deșeuri”, organizat în colaborare cu Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
Evenimentul reunește experți din domeniul vizat din statele din Sud-Estul Europei. Din partea României, reprezentarea este asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Public.
Ministrul Barna Tánczos a susținut o intervenție în cadrul Segmentului la nivel înalt care a marcat deschiderea evenimentului.
„Europa are în multe zone o problemă reală cu traficul ilegal de deșeuri. Suntem aici pentru a găsi soluții. În România, am luat măsuri pentru a preveni acest tip de infracționalitate. În primul rând, am limitat la 19 numărul de puncte de trecere a frontierei pentru deșeurile care intră în România.
De la 1 iulie a.c. a intrat în vigoare sistemul informatic de trasabilitate al deșeurilor SIATD, extins pentru traficul de deșeuri transfrontalier. Este unul dintre primele programe pilot la nivelul UE și poate ajuta la dezvoltarea unui sistem unic de trasabilitate a deșeurilor, la nivel european. Trasabilitatea este obligatorie de la graniță până la locul de procesare. Fiecare transport (navă, tren, camion) este urmărit până la destinație și se verifică descărcarea la destinație, corelând cantitatea de deșeuri transportată cu capacitatea de procesare din instalațiile autorizate. Vrem să prevenim, astfel, depozitarea, să urmărim cantitatea de deșeuri transportată și procesată în instalațiile autorizate.
Este o provocare să putem asigura în același timp mai puțină birocrație și mai mult control. Cantitățile de deșeuri din spațiul european nu trebuie să ajungă în țări terțe, unde nu avem controlul procesării. De asemenea, este foarte importantă atingerea obiectivului de bază- transformarea deșeurilor în resurse valoroase pentru economia circulară. Astfel, punem în aplicare angajamentele asumate în Pactul verde european, în Planul de acțiune pentru economia circulară și în Planul de acțiune pentru reducerea la zero a poluării sunt esențiale. Cu siguranță le putem atinge împreună”, a spus ministrul Barna Tánczos.