Zilele bunei vecinătățí la frontiera româno-ucraineană ar putea deveni o tradiție, dacă retentele discuții purtate de vicepreședintele Administrației Regionale de Stat din Transcarpastia, Mihailo Rivis, cu consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, se vor materializa. Zilele trecute, cele două delegații au discutat despre dezvoltarea relațiilor de colaborare, inclusiv despre actualele proiecte de cooperare transfrontalieră derulate din fonduri europene și prioritățile următorului exercițiu bugetar.
Cu acest prilej, s-a subliniat că partea ucraineană trebuie să-și stabilească rapid prioritățile de dezvoltare a infrastructurii, importante atât pentru regiune cât și pentru Ucraina, astfel încît să poată fi incluse în lista proiectelor finanțate în perioada 2014-2020 și să fie implementate cu sprijinul partenerilor români.
Un prim pas pentru realizarea unor astfel de proiecte comune este semnarea unor acorduri de colaborare între localitățile din regiunile de frontieră – Transcaraptia, Maramureș și Satu Mare.
Consulul Eleonora Moldovan a subliniat disponibilitatea Europei pentru dezvoltarea infrastructurii, păstrării patrimoniului istorico-cultural, dezvoltarea turismului și colaborarea transfrontalieră pentru evitarea situațiilor de urgență, dar că este nevoie de o bună argumentare pentru obținerea resurselor financiare din fondurile europene.
La rândul său, Ingrid Bucsa, directorul secretariatului comun a biroului regional de cooperare transfrontalieră, a afirmat că acest gen de programe, cel puțin la graniţa de est a Uniunii Europene, sunt deja o tradiţie și că următoarea perioadă de finanțare, începând cu 2014, va include și regiunea Transcarpatia, regiunea Ivano Francovsk, regiunea Cernăuţi şi regiunea Odesa, iar pe partea românească toată graniţa cu România este implicată în program.