Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat miercuri, 20 iunie 2018, la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, în cadrul căreia prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a prezentat stadiul procesului de pregătire și temele de interes care vor sta la baza programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care țara noastră îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.
”Parlamentul României este un partener esențial pentru buna reușită a Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene. De aceea, prezentarea susținută de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă reprezintă dovada bunei noastre colaborări și un exemplu de transparență și responsabilitate față de cei desemnați de cetățeni pentru a-i reprezenta. Împreună cu formațiunile politice parlamentare și grupul minorităților naționale am lucrat la definirea temelor de interes ale României în perspectiva Președinției la Consiliul Uniunii Europene și tot împreună vom acționa pentru a demonstra că, în jurul proiectelor de interes general, suntem capabili să conlucrăm în favoarea cetăţenilor. De altfel, sub îndrumarea doamnei prim-ministru, am decis, la nivelul Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, să prioritizăm promovarea acelor inițiative și dosare europene care generează beneficii în viața de zi cu zi a cetățenilor”, a declarat ministrul delegat, la finalul ședinței.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.
Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.