Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului a avut marți, 10 mai 2022, o întrevedere cu o delegație a Radei Supreme a Ucrainei.
În cadrul întrevederii, Liudmyla Marchenko, coordonatorul delegației, președintele subcomitetului pentru legislație privind statutul deputatului al Comitetului Radei Supreme a Ucrainei privind Regulamentul, și-a exprimat aprecierea față de poporul român și mulțumirea de a fi alături de ucrainieni în vremuri de război. Totodată, a adus în prim plan atrocitățile care au loc în Ucraina în urma invaziei ruse și gravele încălcări ale drepturilor omului. De asemenea, a făcut apel către statul român pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei.
Președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, Anca Dragu, a prezentat situația cetățenilor ucrainieni la momentul actual: ,,Sunt 902.120 cetățeni ucraineni în România de la începutul conflictului; 4.345 azilanți ucraineni de la începutul conflictului; 571 refugiați au fost internați în spitale, 2.778 prezentându-se la unitățile de primiri urgență; 1.017 de persoane vârstnice au beneficiat, la cerere, de servicii sociale; 87 de persoane cu dizabilităţi au beneficiat, la cerere, de serviciile sociale de protecţie prevăzute de lege: locuinţe protejate, centre de pregătire pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro/criză; peste o sută de copii ucraineni refugiați învață la Școala Uruguay, din sectorul 1 al Capitalei. De la începutul crizei umanitare, în evidențele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și protecția Copilului au fost înregistrați 2.705 copii. La data de 5 mai 2022, în sistemul de protecție specială din România se află 255 copii. De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, numărul contractelor de muncă ale cetățenilor ucraineni înregistrate în Revisal a crescut de la 2.666 contracte înregistrate în data de 24 februarie, la 5.009 contracte înregistrate pe 6 mai a.c., a precizat Anca Dragu.
Încă din 26 februarie 2022 Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a organizat întâlniri regulate cu reprezentanții Guvernului, societății civile și ai Comisiei Europene pentru identificarea soluțiilor în administrarea fluxurilor de refugiați din Ucraina.
Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei din Ambasada Ucrainei în România a precizat că această vizită se datorează implicării, încă din start, a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități din Senatul României și a luării de poziție la adresa atrocităților comise asupra poporului ucrainean, președinta Comisiei, Anca Dana Dragu fiind printre primii reprezentanți ai statului român care l-a contactat de la începutul conflictului armat ce are loc pe teritoriul Ucrainei.