”Soluția este să aducem modificări la legea cetățeniei”, este concluzia formulată de senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, în urma discuțiilor care au avut loc marți, la comisie, pe tema situaţiei românilor din partea dreaptă a Tisei – Maramureşul istoric, Transcarpatia (Ucraina).La ședință a participat Ion Mihai Botoş – preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia” (URRdT ”Dacia”), care a prezentat atât membrilor comisiei, cât și celorlalți invitați – preşedintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie, Andrei Tinu, și vicepreşedintele Academiei Române, academicianul Alexandru Surdu, dorința românilor din dreapta Tisei de a redobândi cetățenia română, argumentând că, din punctul lor de vedere nu ar trebui să existe impedimente pentru rezolvarea numeroaselor cereri de redobândire a cetățeniei române, pe care o consideră ”un drept istoric”.
”Dorim ca să deschideți ușa și pentru maramureșenii din Transcarpatia, Ucraina. Dorim să fim auziți. Dorim să fim stimați. Dorim să fim primiți în marea familie română”, arată Ioan Botoș într-un memoriu adresat parlamentarilor români.
Pentru a susține cauza românilor din Transcarpatia care doresc cetățenia română, Botoș a arătat că maramureșenii din dreapta Tisei au stat la baza făuririi Statului Român, arătând că printre delegații cu drept de vot la Adunarea de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia s-au aflat și cinci reprezentanți din dreapta Tisei.
”Din surse istorice vedem că bunicii noștri născuți până 1 Decembrie 1918 au dobândit cetățenia română prin adopție, iar cei născuți după 1 Decembrie 1918 și până la 26 iulie 1921 au dobândit cetățenia română prin naștere”, ceea ce îi îndreptățește pe românii din dreapta Tisei să ceară redobândirea cetățeniei române.
În urma audierilor, membrii Comisiei românilor de pretutindeni și-au asumat responsabilitatea identificării măsurilor legislative adecvate pentru soluționarea problemelor prezentate de membrii comunității românești din partea dreaptă a Tisei, din Transcarpatia, Maramureșul istoric.
Și punctulul de vedere al președintelui ANC, Andrei Tinu, a fost că depășirea actualei situații se poate face prin modificarea legislației, în baza căreia Comisia pentru cetățenie să poată soluționa favorabil solicitările de acest gen.
Conform recensământului din 2001, comunitatea românească din Transcarpatia numără 32.000 de persoane, dar reprezentanții asociațiilor românești spun că, în realitate, numărul este mult mai mare.