Parlamentarul propune înființarea unui birou unic pentru emiterea documentelor pentru românii din diaspora
Senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, atrage atenția că, în acest moment, 20% din populația României nu mai trăiește în țară, iar fenomenul este îngrijorător și reprezintă o vulnerabilitate în contextul în care și sporul demografic este negativ.
”Evoluția fenomenului migrator este una extrem de îngrijorătoare. Nu numai că acești cetățeni pleacă din țară, ci duc cu ei competența, curajul și, evident, posibilitatea de a ajuta economia românească să evolueze. Situația este extrem de gravă și din cauza faptului că forța de muncă din România continuă să migreze și către statele arabe, în ultimii cinci ani comunitatea românească din Emirate ajungând de la 1.000 la 10.000 de persoane”, atrage atenția senatorul Badea.
În opinia sa, statul român ar trebui să se preocupe de reatragerea acasă a celor care trăiesc și lucrează în afara României printr-o schimbare socio-economică și de infrastructură fundamentală.
În acest sens, senatorul Viorel Badea, va iniția un proiect de act normativ pentru facilitarea emiterii documentelor pentru românii din afara granițelor. Este vorba despre înființarea unui birou unic pentru românii din afara țării care vin să-și obțină documentele, să le reînnoiască sau să le modifice, indiferent că e vorba de înmatriculări, RAR, certificate de naștere, transcriere. Se urmărește eliminarea celor care intermediază procedurile de eliberare a documentelor pentru românii din diaspora și introducerea înregistrării on-line pentru obținerea acestor documente.
”În Occident, documentele se obțin în urma completării unor formulare electronice, se plătește o taxă minimă, de zece euro, după care documentul se transmite prin poștă. La asta vrem să ajungem, pentru că ceea ce se întâmplă acum în România pentru obținerea acestor documente este o misiune imposibilă. Vii acasă în concediu și nu poți obține nici măcar un singur document”, a declarat senatorul Viorel Badea.