Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat marți, 27 august 2019 în Belarus, la Minsk, la conferința cu tema: Opinia publică și pedeapsa capitală în Belarus.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului de cooperare între Consiliul Europei și Belarus, intitulat ”Consolidarea dreptului la un proces echitabil în sistemul justiției penale din Belarus”. La conferință au mai participat membri ai Legislativului din Belarus, reprezentanți ai Judiciarului din această țară și ai societății civile, jurnaliști, precum și oficiali ai Consiliului Europei și ai Curții Europene a Drepturilor Omului.
Senatorul Corlățean a luat cuvântul în cadrul sesiunii cu tema ”Rolul Consiliului Europei în abolirea pedepsei cu moartea în Europa”, în calitatea sa de raportor general al APCE privind abolirea pedepsei capitale.
În expunerea sa, parlamentarul român a menționat că s-a confirmat tendința de scădere a aplicării, la nivel global, a pedepsei capitale. A prezentat totodată poziția Consiliului Europei și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în ceea ce privește necesitatea abolirii pedepsei capitale, referindu-se între altele la dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului referitoare la consacrarea dreptului la viață ca fiind cel mai important drept fundamental al omului și, respectiv la interzicerea torturii și a tratamentelor crude, inumane și degradante, precum și la Protocoalele nr. 6 și nr. 13 la Convenție, care interzic pedeapsa capitală în orice circumstanță (pe timp de pace sau de război).
Senatorul Corlățean a evidențiat faptul că Adunarea Parlamentară a îndeplinit un rol esențial în această privință, insistând ca procesul de aderare a noi state la Consiliul Europei, în anii de după dispariția Cortinei de Fier, să fie condiționată de angajamentul concret de abolire a pedepsei cu moartea. Referitor la situația din Belarus, raportorul general al APCE a menționat că, din păcate, recurgerea la pedeapsa capitală constituie un impediment important în dezvoltarea cooperării autorităților de la Minsk cu Consiliul Europei. Totodată, a apreciat ca un semnal de deschidere din partea Belarusului înființarea, în parlamentul național, a grupului de lucru privind pedeapsa capitală. În context, și-a exprimat susținerea pentru continuarea activității respectivei structuri parlamentare. Pe lângă consultările regulate cu experți internaționali, grupul de lucru include pe agenda sa întâlniri publice regionale cu cetățenii pentru a determina o mutație la nivelul opiniei publice, în privința necesității aplicării unui moratoriu, într-o primă fază și, ulterior, a abolirii de jure a pedepsei capitale.
În prezent, Republica Belarus e singurul stat european care continuă să aplice, în drept și în fapt, pedeapsa capitală.