În perioada 6 – 8 aprilie 2016, senatorul Titus Corlăţean a condus delegatia Senatului care a participat la lucrarile Conferintei pentru politica externa si de securitate comuna (PESC) si politica de securitate si aparare comuna (PSAC), desfasurata la Haga, sub egida dimensiunii parlamentare a Presedintiei olandeze a Consiliului UE. La Conferinta au participat parlamentari reprezentand Comisiile pentru politica externa si aparare din cele 28 de state membre ale Uniunii, membri ai Parlamentului European, inalti responsabili olandezi si euroatlantici.
Tematica Conferintei a reprezentat-o procesul in curs de elaborare si negociere a Strategiei globale de securitate a UE, precum si alte dosare internationale de actualitate privind combaterea terorismului, provocarile de securitate din Estul Europei, gestionarea europeana a valului de refugiati etc.
În cadrul Conferintei, Titus Corlăţean a avut mai multe interventii cu privire la necesitatea continuarii procesului de extindere a UE, privit simultan ca obiectiv si instrument de valoare al Uniunii si care are un rol important in consolidarea stabilitatii si securitatii vecinatatii imediate a UE, abordarea strategica de catre UE a vecinatatii sale estice, prin luarea in considerare a confirmarii perspectivei europene pentru partenerii sai care au incheiat Acorduri de asociere (Republica Moldova, Ucraina, Georgia), includerea in prioritatile viitoarei Strategii globale de securitate a implicarii UE pentru reglementarea conflictelor din vecinatatea sa, inclusiv a conflictelor inghetate din vecinatatea estica, onorarea angajamentelor asumate de membrii europeni ai NATO la Summitul Aliantei din 2014 desfasurat in Tara Galilor privind alocarea pentru bugetul apararii a 2% din PIB și situatia de securitate din vecinatatea estica a UE.
De asemenea, oficialul roman a vorbit despre adoptarea unei decizii corecte fata de Romania si Bulgaria privind aderarea (etapizata) la Spatiul Schengen (comentarii formulate in plenul conferintei si adresate Primului ministru olandez Mark Rutte).
Titus Corlăţean a propus o serie de amendamente in numele delegatiei Romaniei, care au fost preluate in concluziile Conferintei. Mentionam, in acest context, amendamentul care face referire la includerea in cadrul viitoarei Strategii globale de securitate a importantei tematicii extinderii europene, care «contribuie la pacea, stabilitatea si prosperitatea pe intregul continent si la incurajarea statelor vecine UE pentru continuarea reformelor, ca o conditie prealabila». Amendamentul a beneficiat de sprijinul parlamentarilor nationali ai UE apartinand Grupului Socialist European si a fost asumat si de delegatia Parlamentului European.
La incheierea lucrarilor, Conferinta a adoptat un document politic (Concluziile Conferintei) care include o serie de propuneri concrete privind forma finala a viitoarei Strategii globale de securitate.
În marja Conferintei, senatorul Titus Corlăţean a avut o serie de scurte convorbiri cu Bert Koenders, ministrul de Externe al Olandei, Ankie Broekers-Knol, presedinta Senatului olandez, Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru politica externa din Parlamentul European (AFET) precum si cu sefi ai delegatiilor prezenti la conferinta.