”Este nevoie de un semnal politic cât mai ferm și la cel mai înalt nivel de decizie, în vederea identificării unor soluții cât mai grabnice pentru cei peste 100.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate”, afirmă senatorul Viorel Badea, în urma participării, la Palatul Cotroceni, la o masă rotundă cu participare internațională dedicată situației copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate.În alocuțiunea susținută în cadrul acestui eveniment, în calitate de raportor al APCE pe tema impactului migrației muncii asupra copiilor rămași în țările lor de origine, parlamentarul a salutat inițiativa de abordare a subiectului, ”spinos și extrem de îngrijorător”, sub înaltul patronaj al Președintelui României.
Lipsa afecțiunii părintești se răsfrânge în mod ireversibil asupra dezvoltării copiilor, psihologii confirmând, în cazul acestora, manifestarea unui spectru larg de tulburări de comportament (anxietate și frustrare, instabilitate afectivă însoțită de depresie, izolare și evitarea contactului cu cei din jur, lipsa stimei de sine, agresivitate și iritabilitate, iar în cele mai grave cazuri chiar suicid); performanțele școlare modeste sau chiar risc de abandon școlar, un grad mai ridicat de vulnerabilitate în ceea ce privește consumul de droguri sau o tendință mai accentuată de a se alătura unor cercuri de prieteni cu preocupări care adesea transcend limitele legii se numără de asemenea printre alte tulburările psihocomportamentale care se manifestă din păcate în cazul acestor copii.
”Așa cum a subliniat și președintele României, dl. Klaus Iohannis, în alocuțiunea sa, ”rănile afective sunt cele mai greu de alinat și, în absența părinților, întreaga societate trebuie să se preocupe de situația acestor copii. O Românie educată și puternică nu are voie să-și ignore nici unul dintre copiii săi!”. Acest pas spre responsabilizarea autorităților și a întregii societății era mai mult decât necesar”, mai arată senatorul Badea.