Site icon TIMP ROMÂNESC

Senatorul Viorel Badea va depune la APCE un proiect de rezoluție pe tema sclaviei moderne, ca formă a exploatării prin muncă

Senatorul Viorel Badea a prezentat, la 6 iulie a.c., în calitate de raportor, în cadrul reuniunii online a Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă, proiectul de raport pe tema impactului migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țările de origine.

În expunerea sa, senatorul român a semnalat problemele recurente cu care se confruntă statele din Europa Centrală și de Est, determinate de migrația în masă a forței de muncă spre state europene mai atractive din punct de vedere socio-economic, îndeosebi din perspectiva riscurilor la care sunt expuși copiii rămași în grija bunicilor sau a altor persoane apropiate. A subliniat totodată importanța promovării unor politici publice, care să faciliteze accesul acestor copii la servicii sociale și de sănătate, la educație și protecție juridică, astfel încât, pe fondul unui deficit de afecțiune și de atenție cauzat de lipsa părinților, să nu devină victime ale abandonului școlar, exploatării prin muncă, abuzului sau traficului de ființe umane. Referindu-se la România, a arătat că există o preocupare constantă, la toate nivelurile, privind îmbunătățirea situației acestor copii. În acest sens, a menționat funcționarea, sub patronajul Președinției României, a unui grup de lucru interinstituțional, care a elaborat un raport cuprinzând o serie de recomandări privind eficientizarea colectării datelor și îmbunătățirea cadrului legislativ și a mecanismelor administrative, astfel încât să fie înlesnit accesul copiilor, părinților și celor care se ocupă de îngrijirea acestora la servicii adecvate de asistență și protecție.

De asemenea, senatorul Viorel Badea a vorbit despre repercusiunile actualei crize epidemiologice generate de pandemia de Covid-19, care adaugă noi provocări în cazul familiilor divizate în urma fenomenului migrației forței de muncă, precum o diminuarea semnificativă a fluxurilor remiterilor de bani dinspre persoanele care lucrează in străinătate către gospodăriile vulnerabile din țările de origine.

A evidențiat de asemenea că reîntregirea familiei rămâne un deziderat dificil de atins, mai ales în situația lucrătoarelor casnice a căror activitate se desfășoară sub același acoperiș cu angajatorul și care presupune contacte mult mai puțin frecvente cu copiii și cu celelalte rude rămase în țară.

Potrivit senatorului Badea, costul uman al migrației forței de muncă este din păcate viața distrusă a copiilor și a familiilor lor, întrucât, în timp ce în statele de origine premisele bunăstării lor ca familie sunt spulberate, în statele de destinație există riscul să devină victime ale abuzurilor si ale rețelelor infracționale de trafic de persoane. Din acest motiv, a subliniat senatorul Badea, este nevoie ca atât statele de origine, cât și statele de destinație, să conștientizeze necesitatea adoptării de măsuri care să plece de la premisa că, pe termen lung, nu este sustenabilă nici dependența Europei de Est de remiterile de bani și nici cea a Europei de Vest de muncă ieftină și flexibilă.

La următoarea reuniune a comisiei, raportorul român va prezenta, în baza proiectului de raport, un proiect de rezoluție cu recomandări concrete, adresate parlamentelor naționale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, pe care acestea le pot valorifica în cadrul procesului lor legislativ intern.

La finalul prezentării, parlamentarul român a anunțat intenția depunerii la APCE a unui proiect de rezoluție/recomandare pe tema sclaviei moderne, ca formă a exploatării prin muncă.

Exit mobile version