Site icon TIMP ROMÂNESC

Serbia și-a desemnat reprezentantul în Comisia Mixtă privind minoritățile naționale

Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 8 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu omologul să din Serbia, Aleksandar Vučić, care se află într-o vizită oficială la București.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, s-au purtat discuții în ceea ce privește relația bilaterală precum și măsurile necesare pentru  stimularea relației economice între cele două țări:

Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest și este o relație economică în creștere. Ca să vă dau câteva date: am avut un schimb de 1,3 miliarde de euro, un volum dublu faţă de ce am avut acum 5 ani, o creștere foarte important”

Totodată, au fost purtate discuții legate de interconectările dintre cele două țări, atât în domeniul energetic, cât și transporturi, legături foarte importante și pentru relațiile economice între România și Serbia, dar și pentru cetățenii care vor să vadă cealaltă țară sau să facă afaceri.

De asemenea, în cadrul întrunirii s-au purtat discuții ce vizează minoritatea românească din Serbia: “Am vorbit, evident, și despre românii din Serbia și despre sârbii din România, vorbesc despre minoritățile noastre care au un rol foarte important, de a întări puntea dintre țările noastre. Este important de știut că s-au făcut pași în această privință și se vor face și în continuare pași. Eu am subliniat, în discuția cu domnul președinte, nevoia unei colaborări mai intense şi între specialiști şi am fost foarte bucuros, recunosc, şi apreciez în mod deosebit, domnul președinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia Mixtă privind minoritățile naționale. Această desemnare a fost așteptată şi faptul că s-a întâmplat astăzi, am luat-o ca pe un semn foarte pozitiv”a subliniat președintele Klaus Iohannis.

“Am discutat despre aspirațiile europene ale Serbiei, despre drumul Serbiei spre Uniunea Europeană, despre cum poate România să sprijine Serbia. Și poate! Am discutat despre experiența noastră pe acest parcurs și cum putem să venim în sprijin. Am discutat, desigur, și despre Kosovo. Kosovo este o temă care este complicată. Este complicată și cred că soluționarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcția europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, și aici vom rămâne într-o legătura strânsă pentru a discuta împreuna și posibilele soluții și rolul pe care România poate să-l joace în soluționarea acestei chestiuni. Noi suntem dispuși, subliniez, suntem dispuși să ne implicăm în găsirea unor soluții bune pentru întreaga zonă” a mai spus președintele României.

La rândul său, Aleksandar Vučić a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl acordă pentru calea europeană a Serbiei, pentru dorința de a se ajunge la un compromis în ceea ce privește chestiunea Kosovo.

“Este cert faptul că România nu a recunoscut independența Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluție de compromis. Pentru a găsi această soluție este nevoie de dorințe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Președinției Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea țărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană. Pentru noi această chestiune este foarte importantă, noi am discutat astăzi despre relațiile dintre popoarele noastre prietene, am vorbit despre minoritățile naționale din România și Serbia în ceea ce privește situația comunității române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Președinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât și de școlarizarea copiilor ce provin din rândul comunității române. Bineînțeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Președinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacție a necesităților și drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situația comunității sârbe din România” a declarat președintele Serbiei.

“Pentru noi a fost surprinzătoare vizita turiștilor români anul trecut – aproape 67.000 de români au vizitat Belgradul, dar şi alte zone ale Serbiei, inclusiv stațiunea montană Kopaonik; un număr semnificativ de sârbi vizitează România. Această apropiere a noastră rezultă în colaborarea în diverse segmente ale vieții cotidiene. Noi vom încerca, ca şi acolo unde există probleme, să nu închidem ochii, ci să încercăm să soluționăm aceste probleme, deoarece noi dorim ca prietenii noștri români să fie mulțumiți cu relațiile noastre, cu demersurile noastre pe care le facem în semn de respect pentru atitudinea României în chestiunea Kosovo, dar şi pentru sprijinul spre calea europeană. Există încă o chestiune despre care aș dori să mă refer, domnul Președinte şi cu mine am discutat despre fluviul Dunărea, despre strategia dunăreană. Noi, în Serbia, nu ştiu dacă România, dar noi cu siguranță nu am beneficiat suficient de fondurile europene, dar cred că acest demers, colaborarea pe Dunăre, ar fi importantă. Dacă vă uitați pe fluviile internaționale, veți vedea că acestea sunt pline de vapoare, sunt folosite la maximum. În ceea ce privește Dunărea, Dunărea este liberă. Sper că în România situația este puțin mai bună.

Eu sper că împreună vom putea realiza multe şi că vom putea îmbunătăți atât turismul, cât şi circulația, pe care să o poată folosi cetățenii țărilor noastre. Noi suntem deschiși spre o colaborare în diverse domenii, am efectuat o parte din suprafața, din drumurile care leagă România de Serbia, Serbia de România. Eu l-am rugat pe domnul Președinte Iohannis să transmită Guvernului României că Serbia îi va fi recunoscătoare pentru sprijinul financiar în ceea ce privește dezvoltarea unei părți din Serbia şi Voivodina. Cred că aceasta va fi în beneficiul poporului nostru, dar şi poporului român, cetățenilor din Banat” a conchis președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

Exit mobile version