Site icon TIMP ROMÂNESC

Sesiune de informare cu privire la votul prin corespondență pentru românii din Austria

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, alături de președintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, și de ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru, au participat la o reuniune dedicată informării cetățenilor români din Austria despre subiectul exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din acest an.Reuniunea a fost găzduită de Ambasada României la Viena, unde au participat reprezentanți ai comunității românești din Austria, membri ai asociațiilor, ai presei de limbă română și ai clerului de origine română din această țară.

 “Am efectuat o vizită la Viena pentru a susţine, alături de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, o sesiune de informare cu privire la votul prin corespondență, precum şi modalităţile disponibile pentru exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, ca urmare a noilor modificări legislative în domeniul electoral. Cu această ocazie, am avut o întrevedere cu preşedintele Grupului Parlamentar de prietenie Austria – România, dr. Peter Wittmann, precum şi o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti din Viena”, precizează Dans Stoenescu pe contul său de socializare.

În cadrul întâlnirii au fost purtate discuții despre modul în care românii din Austria vor putea vota prin corespondență sau la secțiile de votare la alegerile parlamentare din acest an.

Sunt bucuroasă că am avut ocazia să mă întâlnesc cu români cărora le pasă de viitorul lor. Prin participarea la această întâlnire au arătat că sunt interesați să împărtășească informațiile primite de la noi astăzi către toți ceilalți membri ai comunității românești din Austria. Sunt convinsă că, începând cu 1 aprilie, românii din Austria se vor înscrie în Registrul Electoral pentru a vota în condiții mult mai bune decât în 2014.”, a subliniat , la rândul său, Ana Maria Pătru.

Programul vizitei la Viena a inclus şi o întrevedere cu Peter Wittman, Friedrich Ofenauer, Walter Rauch și Eva Muckstein, membri ai Grupului Parlamentar de prietenie Austria – România.

În discuţiile cu parlamentarii austrieci, ministrul delegat a apreciat cooperarea bilaterală strânsă dintre România şi Austria din perspectiva relaţiilor economice, culturale şi educaţionale şi a exprimat deschiderea pentru dezvoltarea unor proiecte şi în alte domenii de interes comun pentru ambele state. Acesta a subliniat interesul părţii române pentru deschiderea unui al doilea lectorat de limba română, în cadrul Universităţii din Graz. Totodată, demnitarul român a transmis un mesaj de mulţumire din partea statului român şi a exprimat gratitudine pentru asistența medicală acordată victimelor incendiului de la clubul Colectiv.

În contextul întâlnirii cu membrii comunităţii româneşti, ministrul delegat pentru
relaţiile cu românii de pretutindeni a subliniat importanţa educaţiei în păstrarea identităţii culturale şi lingvistice în rândul comunităţii româneşti din Austria, în special în rândul tinerelor generaţii. În acest sens, oficialul a susţinut necesitatea extinderii cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească la nivelul asociaţiilor şi parohiilor româneşti din Austria.

Ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanţa înfiinţării de reţele profesionale româneşti, acestea având un rol esenţial în stimularea contactelor între profesioniştii din ţara de adopţie şi cea de origine. A încurajat o implicare activă și de substanţă a românilor din Austria în viața socială a comunităţilor locale.

La încheierea vizitei la Viena, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a vizitat  parohia ortodoxă română și biserica cu hramul Sfântul Apostol Andrei: “Preacucernicul părinte Nicolae Dura ne-a primit cu multă căldură în mijlocul comunității ortodoxe din capitala Austriei”, conchide Dan Stoenescu.

Exit mobile version