La Chișinău a avut loc luni o sesiune tehnică de instruire, în perspectiva organizării în străinătate a alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016.
Sesiunea de instruire a fost destinată membrilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare propuşi de către MAE pentru a face parte din Corpul experţilor electorali din străinătate și pentru a îndeplini atribuțiile de operatori de calculator care vor gestiona Sistemul de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV) în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare organizate în Republica Moldova la scrutinul parlamentar.
Gestionarea Sistemului de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal, condiţiile şi actele în baza cărora cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la o secţie de votare din străinătate, comunicarea cu Biroul electoral de circumscripţie nr.43 (străinătate), atribuțiile președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare au fost aspecte abordate în cadrul programului de instruire.
În Republica Moldova vor fi înființate 35 de secții de votare, comparativ cu un număr de 21 secții de votare organizate la alegerile prezidențiale din anul 2014 și 19 secții de votare organizate la alegerile parlamentare din anul 2012. La Chișinău, vor fi înființate 12 secții de votare.
Documentele în baza cărora cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Republica Moldova își pot exercita dreptul de vot la alegerile din 11 decembrie 2016 sunt următoarele:
– pentru cetăţenii români cu domiciliul în Republica Moldova: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.
– pentru cetăţenii români cu reședința în Republica Moldova: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar. Pe lângă unul dintre documentele românești trebuie prezentat și permisul de ședere temporară în Republica Moldova.
Sesiuni similare de instruire s-au desfășurat și în Spania, Italia, Austria, Belgia, Germania, Franța, state unde s-a înregistrat un flux ridicat de votanţi în cadrul secţiilor de votare, la scrutinul din anul 2014.
De asemenea, în perioada 16-17 noiembrie a fost derulat un program de instruire prin videoconferinţă pentru membrii misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din statele ale căror secții de votare au înregistrat o prezență constantă și moderată în cadrul proceselor electorale anterioare.