Site icon TIMP ROMÂNESC

Sesiune de lucru comună CNA – Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual și Comunicații Digitale din Franța (Arcom)

foto: facebook

În perioada 10-11 aprilie 2024, Consiliul Național al Audiovizualului a organizat, împreună cu Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual și Comunicații Digitale (Arcom) și cu sprijinul Ambasadei Republicii Franceze în România, o sesiune de lucru comună pe tema noilor reglementări europene în domeniul furnizării de servicii media audiovizuale, având în vedere evoluția pieței audiovizuale.

Implicarea Ambasadei Republicii Franceze în România în această colaborare subliniază importanța schimbului de experiență și a celor mai bune practici între România și Franța, două state membre ale Uniunii Europene care împărtășesc un interes comun în promovarea unei piețe digitale corecte și competitive.

Sesiunea comună a fost urmată vineri, 12 aprilie 2024, de o dezbatere publică la Palatul Parlamentului desfășurată în prezența excelenței sale domnul Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze. La eveniment au luat parte jurnaliști din presa audiovizuală, publicații on-line, reprezentanți ai Institutului Francez, ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), precum și ai societății civile.

Din partea CNA au participat Maria Monica Gubernat, președinte, Valentin Alexandru Jucan, vicepreședinte, precum și membri ai Consiliului Dorina Rusu, Ramona Sorescu, Oana Dincă, Orsolya Borsos, Mircea Toma. Totodată, Arcom a fost reprezentată de Roch-Olivier Maistre, președinte, Albin Soares-Couto, Director – Direcția Protecția Audienței, Pluralism și Coeziune Socială, Lucile Petit, Director – Direcția Platforme Online, Bruno Schmutz, Director – Direcția Cercetare, Economie și Prognoze și Gil Moureaux, Director Adjunct – Direcția Afaceri Europene și Internaționale.

Monica Gubernat, președinte CNA, a afirmat că „În cadrul evenimentului intitulat Ensemble, avem privilegiul de a întări legăturile dintre România și Franța prin semnarea unui Acord de Cooperare și de Schimb de Informații între Consiliul Național al Audiovizualului și Autoritatea de Reglementare pentru Audiovizual și Comunicații Digitale (Arcom). Acest acord marchează începutul unei colaborări semnificative, bazată pe cadrul legislativ comun, și anume Directiva serviciilor media audiovizuale, dar și pe regulamente europene complementare sectorului audiovizual, reflectând angajamentul nostru comun față de provocările și oportunitățile din sectorul audiovizual și digital. Mai mult, colaborarea noastră se bazează pe structuri organizatorice similare și pe o viziune comună în ceea ce privește provocările impuse de noile acte legislative europene”.

Președintele Arcom, Roch-Olivier Maistre s-a referit la acordul de cooperare încheiat între CNA și Arcom, la faptul că autoritățile de reglementare ar trebui să se adapteze la evoluția pieței pentru a răspunde așteptărilor publicului, la garantarea libertății de exprimare, dar și la responsabilitatea pe care o au furnizorii de servicii media audiovizuale.

Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan a făcut o scurtă prezentare a sesiunii de lucru din zilele precedente, subliniind importanța educației media și rolul tipurilor de date furnizate în urma măsurării audiențelor. S-a referit, de asemenea, la noile reglementări pentru serviciile digitale, la provocările din zona online, respectiv platforme și servicii media audiovizuale la cerere, precum și la influența rețelelor de socializare în contextul unui an electoral.

În cadrul dezbaterii au fost abordate subiecte privind rolul celor două instituții – CNA și Arcom – în campania electorală, publicitatea politică, legislația secundară, deep fake-ul, răspunderea pe care o au marile platforme, despre însemnătatea televiziunii și a radioului în desfăşurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate şi corecte pentru toţi competitorii electorali, precum și rolul moderatorului în cadrul programelor electorale.

 

Exit mobile version