Transnistria își dorește relații transparente și deschise cu Uniunea Europeană. Totodată, astfel de relații le vrea și cu Federația Rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc, în cadrul unei emisiuni de la TV7, informează UNIMEDIA. „Niciodată nu am fost doar pentru țările occidentale sau orientale. Noi suntem pentru a avea relații deschise și transparente cu Uniunea Europeană, cât și cu Rusia sau Ucraina. E profitabil, atât din punct de vedere politic cât și economic. Nu este corect ca vectorul politic să fie îndreptat într-o singură direcție”, a precizat sursa.
Potrivit lui Șevciuk, în următorii cinci ani nu se planifică o presupusă integrare a Transnistriei în Republica Moldova: „Nu se planifică ca, în următorii 5 ani, să existe posibilitatea de a integra Transnistria în Republica Moldova”, a subliniat liderul de la Tiraspol.
De asemenea, acesta a declarat că integrarea regiunii transnistrene va fi posibilă doar dacă Moldova va fi parte din Federația Rusă. „Dacă Moldova va fi în cadrul Federației Ruse, am putea discuta ipotetic despre posibilitatea ca Transnistria să se integreze în Republica Moldova. Orice lider trebuie să se conducă după Constituție și voința poporului. Voința poporului nostru este indicată în Constituția Transnistriei și a Republicii Moldova. În cadrul referendumul din 2006, majoritatea au fost pentru Federația Rusă”, a adăugat Șevciuk.
L iderul de la Tiraspol a declarat că în urma schimbărilor politice care au avut loc la Chişinău, acesta nu a avut propuneri oficiale din partea lui Iurie Leancă de a se întâlni.
Potrivit sursei, ”după schimbările de la Chişinău nu mai am acelaşi contact cu liderii politici de acolo. Oricare guvernare nouă are nevoie de o anumită perioadă de timp pentru acomodare. Leancă nu ne-a propus să ne întâlnim. Nici, oficial, şi nici neoficial. Până acum nu am avut asemenea contacte”.
Totodată, Evghenii Şevciuk s-a arătat disponibil de a se întâlni cu guvernarea de la Chișinău, pentru a soluţiona problemele dintre cele două părţi. „Tensiunea care este prezentă pe parcursul a 20 de ani, nu a putut permite rezolvarea problemei. Nu putem găsi consens în privinţa unor detalii, nemaivorbind de cele mari. Nu ne putem aşeza faţă în faţă pentru a discuta despre problemele globale, cât şi cele legate de statut. Există anumite probleme pe care Moldova nu doreşte să le rezolve”, a conchis Șevciuk.