Site icon TIMP ROMÂNESC

”Sindromul Italia”, în atenția deputaților italieni

În scenariul migrației internaționale, mobilitatea a devenit un fenomen familiar din ce în ce mai important: familii care se separă (din cauza unor conflicte naționale interne sau din motive economice) și care se reunesc, implicând aria socială transnațională marcată de relații la distanță (de natură afectivă, culturala și economică) cu impact atât asupra dezvoltării țărilor de origine, cât și a celor de destinație. Fenomenul la nivel internațional – și în Italia, în special – a crescut semnificativ în ultimii ani ca urmare a migrației tot mai numeroase în rândul femeilor: mame care inițial părăsesc țara de origine cu scopul de a găsi un loc de muncă în sectorul domestic sau sanitar. Ele își lasă acasă copiii, soții, părinții în vârstă, pentru a căror susținere economică se confruntă cu greutățile unei munci grele grevate de distanța emoțională și de grija față de cei dragi. Acest fenomen a dus la ceea ce mulți psihologi numesc sindromul Italia – o formă severa de depresie care afectează nu numai pe femeile care lucrează ca îngrijitoare, asistenți familiali în Italia, dar și pe copiii lor.

Acestea sunt premisele de la care Parlamentul Italian, la inițiativa Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI), cu sprijinul deputatului italian Khalid Chaouki, președintele Comitetului italian din România al asociațiilor și ONG-urilor (CIAO România), Franco Aloisio, a decis organizarea seminarului Familia în procesul de migrație – între distanțe și reunire.

Prezentă la dezbateri, ambasadorul Dana-Manuela Constantinescu, a semnalat că România este țara cu cea mai numeroasă cu prezențăîn Italia, considerând demersul Camera Deputaților a Republicii Italieneun test de deschidere a reprezentanților aleși ai poporului italian către problemele legate de lucrătorii străini pe teritoriul italian.

Experiența noastră instituțională indică faptul că, în cele mai multe cazuri, persoanele cele mai predispuse reunificării sunt femeile, care de regulăîi pun pe alții pe primul plan în ciuda faptului că ele sunt mai vulnerabile, atât din punct de vedere fizic, dar și emoțional și material”, a afirmat diplomatul român, adăugând că ambasada României este deja angajată în diverse proiecte axate pe consolidarea integrității din aceste categorii.

În cele mai multe cazuri, cele mai frecvente teme în spațiul public legate de migrație sunt centrate pe aspectele materiale sau pe cele de securitate. Sunt foarte multumită că avem posibilitatea de a aduce în prim-plan aspectele afective, mai personale, despre care media nu vorbește, dar care provoacă compasiune și ar trebuie să se bucure de mai multă atenție din partea noastră, ca autorități.

Într-un moment în care primim zilnic semnale asupra importanței relației coerente și substanțiale între părinți și copii pentru formarea lor sănătoasă ca oameni și cetățenii, problema reîntregirii familiei, sau mai degrabă dificultatea acesteia de a se realiza, reprezintă o temă de maxima actualitate”,  a mai afirmat Dana-Manuela Constantinescu.

Seminarul a fost moderat de jurnalista Imane Sabbah de la RaiNews 24.

Exit mobile version