Autorităţile sunt pregătite pentru a salva vieţi în eventualitatea unei catastrofe – a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, la Conferinţa de lansare a proiectului ”Multi Risc – Modulul I”.Principalul beneficiu al impementării proiectului constă în îmbunătăţirea serviciilor profesioniste pentru o gamă largă de urgenţe în misiuni de căutare – salvare. În acest scop, au fost achiziţionate de către IGSU, din fonduri europene, mijloace de intervenţie, precum motopompe remorcabile de mare capacitate, ambarcaţiuni de salvare şi autocamioane de intervenţie.
Proiectul se derulează în perioada decembrie 2016 – august 2018 şi are un buget total de 35 de milioane de euro. Scopul este acela de a îmbunătăţi capabilitatea de intervenţie în situaţii de urgenţă generate de alunecări de teren, cutremure sau inundaţii.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că, pe lângă acest proiect, vor mai fi începute şi altele destinate formării personalului medical.
”Pe lângă conceptul de intervenţie, dacă aţi văzut până acum, mai este conceptul de intervenţie pe apă, pe mare, în Delta Dunării şi pe Dunăre şi conceptul de intervenţie amiabil, unde, din cele 600, 170 de milioane sunt destinate pentru ambianţa de căutare – salvare pentru Inspectoratul General de Aviaţie al MAI şi unde vor fi pentru căutare – salvare pe mare şi pe uscat, dar şi pentru zonele montane”.
Elicopterele mari care urmează să fie achiziţionate vor avea şi capabilitatea de stingere incendii de pădure şi, bineînţeles, de transport multiple victime, dacă există necesitate de transport al mai multor răniţi.
Comisarul european Corina Creţu a afirmat că există posibilitatea ca sistemul de apeluri de urgenţă 112 să fie modernizat. ”Va fi refăcut pe fonduri europene întregul sistem, întreaga conexiune de apelare astfel încât, în timp foarte scurt, după ce un cetăţean a sunat la 112 ISU să poată interveni”.