Site icon TIMP ROMÂNESC

Sistemul de guvernanţă a Strategiei Dunării revizuit la Viena

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, participă astazi, la Viena, alături de omologul austriac, Sebastian Kurz, la deschiderea celei de-a treia ediții a Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), cel mai important eveniment anual al Strategiei. Manifestarea este organizată de Comisia Europeană, Guvernul Austriei şi Primăria Vienei.

La lucrările Forumului participă, alături de reprezentanți ai instituțiilor europene (Comisie, Parlament, Comitetul Regiunilor), autorităților centrale, regionale și locale din cele 14 state participante la Strategie, membri ai comunității academice și de cercetare, ai sectorului de afaceri și structurilor asociative.

De asemenea, evenimentul va avea o serie de invitați de marcă, printre care Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, primarul și guvernatorul Vienei, Michael Häupl, ministrul federal austriac pentru educație, Gabriele Heinisch-Hosek, precum și ministrul pentru afaceri europene și internaționale din Baden Württemberg, Peter Friedrich, în calitate de gazdă a viitoarei ediții a Forumului Anual SUERD.

Desfăşurat sub titlul „We grow together – together we grow – Empowered for a prosperous and inclusive Danube Region”, Forumul va avea ca tematică generală revizuirea sistemului de guvernanţă a Strategiei Dunării şi creşterea competitivităţii în regiune, incluziunea socială fiind privită ca o precondiţie pentru asigurarea prosperităţii.

Formatul manifestării menţine tradiţia instituită de România, prin Forumul SUERD de la Bucureşti din 2013 privind organizarea reuniunii informale a miniştrilor de externe dunăreni în marja Forumului. În acest context, în 2014, reuniunea miniştrilor de externe va fi organizată în după amiaza zilei de joi 26 iunie, după Sesiunea oficială de deschidere.

Prin participarea ministrului afacerilor externe la Forumul Anual şi reuniunea ministerială organizată în marja acestuia se asigură reprezentarea României conform profilului de statut de co-iniţiator, alături de Austria, al Strategiei UE pentru regiunea Dunării şi se reafirmă poziţia privilegiată pe care tandemul România-Austria o are în acest context.

Exit mobile version