Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Petru Filip, a relevat, în deschiderea discuţiilor importanţa relaţiilor strategice dintre România şi SUA, trecând în revistă contextul regional şi internaţional deosebit de complex, atât din punctul de vedere al securităţii la Marea Neagră, cât şi al presiunii pe care o resimte Europa în problematica refugiaţilor şi al creşterii pericolului terorismului în lume.
De asemenea, acesta a subliniat importanţa pe care o are cooperarea în domeniul apărării şi prezenţa SUA în regiune, arătând totodată că România rămâne deschisă extinderii cooperării româno-americane în domeniul economic. A fost menţionată atenţia specială pe care România o acordă Republicii Moldova, precum şi necesitatea continuării acţiunilor de sprijin faţă de parcursul democratic al Republica Moldova şi al Ucrainei, în contextul în care Parteneriatul Estic trece printr-un moment deosebit de dificil.
Ambasadorul Hans Klemm a făcut o prezentare a obiectivelor şi priorităţilor pe care le are în vedere, la început de mandat pentru susţinerea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări şi cooperării în cadrul NATO, între care se numără: creşterea interacţiunilor cu parlamentarii români şi stimularea contactelor şi vizitelor membrilor Congresului SUA cu membri ai Parlamentului României, strângerea legăturilor de prietenie şi intensificarea cooperării între aliaţi, dezvoltarea cooperării în domeniul economic, al educaţiei, ştiinţei şi cercetării, promovarea democraţiei şi prosperităţii.
Un alt subiect abordat de către partea română se referă la Programul Visa Waiver. Astfel, salutând tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români, senatorii români au exprimat încrederea ca printr-o mai bună înţelegere a situaţiei şi progreselor actuale ale României, şi o susţinere politică din partea Congresului SUA, cetăţenii români vor putea beneficia, într-un interval rezonabil de timp, de Programul Visa Waiver.
În cadrul discuţiilor, senatorul Viorel Badea a adus în atenţie situaţia dificilă cu care se confruntă comunităţile româneşti din anumite regiuni Republica Moldova şi Ucraina, subliniind importanța continuării eforturilor şi acţiunilor comune de sprijinire a prezenţei active a ONG-urilor care implementează proiecte de promovare a limbii, culturii și identității române, precum și proiecte ce promovează valorile europene în regiuni din sud-vestul și nordul Republicii Moldova (Găgăuzia, Bălți).
Acasă Cultura / Culte Situația comunităților românești din Moldova și Ucraina, pe agenda discuțiilor cu ambasadorul...
Situația comunităților românești din Moldova și Ucraina, pe agenda discuțiilor cu ambasadorul SUA
Membrii Comisiei pentru politică externă din Senat au avut o întrevedere cu E.S. domnul Hans G. Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, aflat într-o vizită de prezentare.