Site icon TIMP ROMÂNESC

Situaţia lucrătorilor români analizată de parlamentari la Berlin

O delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de deputatul Mircea Dolha, vicepreşedinte al Comisiei, a efectuat o vizită de lucru la Berlin.

Vizita la Berlin a avut ca scop efectuarea unor întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Germania. Un alt obiectiv al acestei deplasări l-a reprezentat organizarea unor întrevederi cu reprezentanţi ai Bundestag-ul şi cu autorităţile federale competente, pentru a discuta despre drepturile membrilor comunităţii româneşti din Germania şi despre problemele cu care aceştia se confruntă.

În acest sens, programul vizitei a cuprins întâlniri cu membri ai comunităţii româneşti din Republica Federală Germania, cu reprezentanţi ai Ministerului Federal al Muncii, cu Dr. Jörg Boehl, director în cadrul Ministerului Federal de Interne, cu deputatul Christoph Bergner, parlamentar CDU şi preşedinte al Forumului Germano-Român, cu deputata Kerstin Griese, preşedinte al Comisiei pentru muncă şi afaceri sociale din Bundestag, precum şi cu membri ai comisiei, cu deputatul Rainer Arnold, parlamentar SPD şi Preşedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Germania-România, cu Hartmut Koschyk, însărcinatul guvernului federal pentru germanii repatriaţi şi minorităţi naţionale, cu directorul Dominique John şi cu Letitia Tuerk, din cadrul proiectului Fair Mobility al Uniunii Sindicatelor Germane.

Cu ocazia discuţiilor purtate cu reprezentanţii comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ din Berlin, principalele teme discutate au fost cele legate de evoluţiile recente din România, dreptul la vot al diasporei, participarea diasporei din Germania la prima ediţie a Congresului românilor de pretutindeni, organizat în marte 2016 la Bucureşti, despre coeziunea comunităţii româneşti din Germania şi modalităţi de dinamizare a mediului asociativ din Germania, precum şi despre păstrarea identităţii româneşti şi a legăturilor cu ţara.

De asemenea, s-a mai discutat despre posibilitatea găsirii unor căi de colaborare directă între diaspora şi autorităţile din România şi despre evoluţiile recente ale dinamicii comunităţii, în contextul migraţiei forţei de muncă calificată din România către Germania.

    În programul discuţiilor cu membrii comunitaţii au mai fost abordate politicile pe care statul român ar trebui să le adopte pentru susţinerea repatrierii angajaţilor români care doresc să revină în România, dar  şi despre copiii rămaşi în ţară, lăsaţi în îngrijirea bunicilor sau a unuia dintre părinţi. Nu în ultimul rând, a fost tratată problema şcolilor de predare a limbii române pentru copiii din comunitatea românească din Germania.

Întrevederile cu reprezentanţii instituţiilor germane au evidenţiat faptul că, în Germania, comunitatea românească reprezintă a treia comunitate de străini care lucrează pe teritoriul acestei ţări, având o contribuţie netă la economia germană. Totodată, partea germană a recunoscut că, în prezent, comunitatea românească este bine integrată în societatea germană.

Pe parcursul dialogului cu demnitarii germani, parlamentarii români au discutat despre posibilitatea ca instituţiile germane să ia măsuri sporite împotriva angajatorilor germani care exploatează lucrătorii români şi pentru introducerea unor măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor străini temporari, spre exemplu, printr-un control sporit al pieţei muncii, sau prin facilitarea traducerii în limba română a contractelor de muncă oferite de către angajatorii din Germania.

În acelaşi timp, deputaţii români au discutat despre necesitatea existenţei unei reciprocităţi pentru beneficiile create de piaţa liberă europeană angajatorilor germani.

În acest sens, deputaţii au invitat interlocutorii germani să încurajeze investiţiile germane în România, pentru a oferi condiţii atractive pentru forţa de muncă românească de a rămâne în ţară.

Vizita la Berlin a delegaţiei parlamentare române a constituit un moment de referinţă al dialogului parlamentar bilateral româno-german şi al dialogului cu diaspora românească din Berlin, reprezentând, totodată, prima deplasare oficială a unei delegaţii a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din Camera Deputaţilor, în Germania.

Programul extrem de bogat şi variat al vizitei şi complexitatea tematicii abordate au evidenţiat rolul şi importanţa diplomaţiei parlamentare în intensificarea cooperării bilaterale româno-germane.

Exit mobile version