Cercetarea şi studiul limbii române în Ucraina sunt încurajate și sprijinite la Universitatea Naţională din Cernăuţi și cu audiobook-urile şi cărţile pe care secretarul de stat Ioan Sebastian Hotca le-a oferit studenților de la instituția de învățământ cu prilejul recentei vizite pe care demnitarul roman a efectuat-o recent. La Universitatea Naţională din Cernăuţi, Sebastian Hotca a discutat cu Popovici Oleksandr Orestovici, prodecanul facultăţii de Filologie, profesorii de limba română şi studenţii români.
De asemenea, la Cernăuți au avut loc discuții cu Oleksandr Fişciuk, preşedintele administraţiei regionale de stat Cernăuţi, care a precizat că autorităţile ucrainene sprijină reformă administrativă în urma căreia comunităţile româneşti ar urma să fie comasate, în funcţie de situarea lor şi ponderea populaţiei. De asemenea, oficialul ucrainean, aflat în premieră la Consulatul României, a menţionat faptul că România reprezintă un bun exemplu pentru Ucraina, în privinţa parcursul ei european.
La sediul Consulatului General al României din Cernăuţi a avut loc o întrevedere și cu reprezentanţii comunităţii româneşti din regiune, cu care au fost abordate problemele care preocupă comunitatea şi au impact asupra situaţiei acesteia: reducerea numărului şcolilor cu predare în limba română, problemele financiare cu care se confruntă mediul asociativ, dar şi parteneriatele existente cu o serie de instituţii româneşti.
În agenda vizitei a avut loc și o deplasare la Casa Memorială „Aron Pumnul”, unde au fost evaluate lucrările de amenajare, realizate prin cu fonduri ale Guvernului României, prin MAE-DPRRP. Clădirea va fi reabilitată şi transformată în muzeu literar-artistic, dedicat memoriei lui Mihai Eminescu şi dascălului său, Aron Pumnul.
Reamintim că în perioada 31 martie-1 aprilie, secretarul de stat Sebastian Ioan Hotca a efectuat o vizită la Cernăuţi şi Fântâna Albă (Ucraina), context în care oficialul DRP a participat și la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă.
Secretarul de stat a transmis un mesaj de prietenie faţă de Ucraina şi a subliniat faptul că toți avem datoria morală de a comemora victimele tragicelor evenimente desfăşurate la 1 aprilie 1941 în această localitate: „Aceste fapte trebuie transmise din generaţie în generaţie, deoarece viitorul nostru depinde şi de modul în care tinerii vor înţelege istoria şi vor avea grijă de păstrarea identităţii naţionale”.