Românii din Serbia s-au reunit zilele trecute la sediul Renaşterea Românilor din Serbia la Bolievat pentru a analiza colaborarea asociaţiilor româneşti din Serbia, relaţia lor de comunicare cu conducerea locală, precum şi principalele probleme cu care se confruntă românii din regiune.
Un aspect important al discuţiilor l-a reprezentat situaţia studenţilor bursieri din Serbia aflați la studii în România şi modalitatea de selectare a dosarelor.
“La această şedinţă au fost invitate organizaţiile pur româneşti şi cele care beneficiază de sprijinul României prin DPRRP. Există o permanentă colaborare între organizaţiile româneşti, atât cât se poate. Relaţia cu primăriile şi conducerea de aici, din păcate, nu este la un nivel corespunzător. Noi am încercat să le propunem un dialog mai bun pentru că avem şi Consiliul Naţional al Minorităţii Româneşti şi trebuie să existe colaborare. Reprezentanţii asociaţiilor se vor reîntâlni şi la sfârşitul lunii noiembrie, atunci când se va deschide şi Centrul Cultural Român la Bor, organizat de Iniţiativa Românilor din Serbia ”, a declarat pentru TIMP ROMANESC Vlada Savic, preşedintele Asociației Renaşterea Românilor din Serbia.
Totodată, liderul Renaşterii Românilor din Serbia consideră că situaţia elevilor şi studenţilor români din Serbia este una deficitară şi intenţionează să organizeze un Consiliu Consultativ pentru această problematică: “Situaţia studenţilor bursieri din Serbia este o problemă foarte serioasă pentru noi. După metodologia veche, asociaţiile care recrutează tineri pentru studii în România şi am constatat că pe acele liste de înscriere sunt foarte mulţi cetăţeni de origine sârbă. Foarte mulţi părinţi îşi declară tinerii ca fiind români înainte de acest proces de selectare. Trebuie să găsim o soluţie şi, în acest sens, vom organiza, împreună cu toate asociaţiile româneşti din Serbia, un Consiliu Consultativ. Am stabilit acest lucru şi în şedinţa Renaşterii Românilor din Serbia. Acest Consiliu Consultativ va fi pregătit în cel mai scurt timp pentru a stabili şi găsi soluţii precise pentru tinerii români care vor să studieze în România ”.
De asemenea, reprezentanţii românilor din Serbia consideră că elevii români sunt defavorizaţi prin rezultatele pe care le obţin în şcolile din Serbia, uunde primesc note mai mic decât colegii lor, ceea ce le scade şansele de aprobare a dosarelor pentru admiterea la universităţile din România.
În ceea ce priveşte Legea cetățeniei, Vlada Savic atrage atenţia că misiunile diplomatice încă nu cunosc în totalitate situaţia reală şi problemele exacte ale românilor: “Asociaţiile româneşti ştiu excat situaţia din teritoriu, cunosc populaţia şi ştiu exact ce oameni merită cetăţenia română. Legea este foarte clară, cererea se depune la Bucureşti şi apoi revin la consulate şi ambasade pentru a primi undă verde. Oamenii care au promovat cultura noastră şi trebuie să fie în prima linie de cetăţenie română. Aceste lucruri se pot realiza numai printr-o bună colaborare ”.