Ministerul Educației și Cercetării a lansat procesul de elaborare a Strategiei privind digitalizarea educației din România 2021 – 2027 – SMART.Edu (Școală Modernă, Accesibilă, bazată pe Resurse și Tehnologii digitale).
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București, în prezența ministrului Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, subsecretarului de Stat în Ministerul Educației și Cercetării, Jean Badea, secretarului de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Marian Murguleț și a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș.
”Digitalizarea educației reprezintă un proiect prioritar pentru mandatul meu de ministru, pentru Guvernul Orban și pentru Partidul Național Liberal. Este un angajament îndrăzneț pentru generațiile viitoare, pe care toți miniștrii educației trebuie să și-l asume în următorii ani, indiferent de culoare politică. Pentru generațiile viitoare nu este prea târziu. Din contră: prin realizarea acestei strategii pentru educație construim, de fapt, viitorul pieței muncii și pregătim pilonii unei creșteri economice sustenabile pentru următorii (cel puțin) 30 de ani. Este foarte clar că această strategie trebuie să devină un proiect de țară, pentru că, dacă ne dorim să construim o Românie modernă, trebuie, în primul rând, să construim o Românie educată”, a declarat ministrul Monica Cristina Anisie.
Prin intermediul acestei strategii de digitalizare a Educației, Ministerul Educației și Cercetării propune un apel la acțiune pentru o cooperare mai strânsă a tuturor factorilor interesați, pornind de la următoarele priorități: Accesibilitate, Conectivitate, Comunitate, Ecosistem educațional digital, Inovare și Sustenabilitate.
”Această strategie este un proiect de țară de care va depinde viitorul educației în România. Este un document strategic în care liniile și direcțiile de acțiune trebuie să asigure o predictibilitate în timp, cel puțin până în anul 2027, și care să se regăsească, distinct, în bugetul Ministerului Educației. Ne dorim o școală SMART, o școală modernă, accesibilă, bazată pe resurse și tehnologii digitale care să asigure accesul la o educație incluzivă și de calitate pentru toți copiii din România. În acest sens, ne dorim un dialog deschis cu toți factorii interesați: autorități publice centrale, județene și locale, instituții publice și private, organizații neguvernamentale, institute de cercetare, asociații ale elevilor și studenților, asociații ale părinților, sindicate și patronate, reprezentanți ai industriilor și companiilor, specialiști IT, profesori și manageri”, a declarat subsecretarul de Stat Jean Badea.
Consultarea publică se va desfășura online, în perioada 26 octombrie – 9 noiembrie, prin completarea unui chestionar, fiind structurată pe nouă domenii:
Competențe digitale pentru elevi și studenți;
Educația digitală pe întreg parcursul vieții;
Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educație digitală;
Infrastructură și resurse tehnologice digitale;
Conectivitate;
Resurse educaționale deschise;
Curriculum școlar pentru meserii emergente;
Securitate cibernetică, protecția datelor, siguranța online și etica IT
Alte teme subsecvente digitalizării educației.
Informații suplimentare sunt disponibile pe pagina web dedicată acestei consultări: www.smart.edu.ro.