Autoritățile din Castellon de la Plana au organizat sâmbătă un eveniment în Piața Obeliscului din Parcul Ribalta, situat în centrul orașului, pentru a sensibiliza populația față de mesajele xenofobe apărute în urmă cu două săptămâni în formă de grafitti pe monolitul situat în parc. La sfârșitul lunii august au fost scrise fraze împotriva populației imigrante, în special cu mesaje împotriva imigranților români.
Chiar locuitorii din apropierea parcului au reclamat apariția mesajelor anti-românești și au cerut autorităților locale să ia măsuri împotriva acestui tip de acțiuni necivice pentru a împiedica repetarea lor.
După apariția mesajelor xenofobe, Consulatul României în Castellón a făcut demersurile necesare pentru identificarea tuturor detaliilor existente despre aceste acte vandalice și a manifestat preocuparea permanentă pe care o are față de apariția unor astfel de manifestări xenofobe și îngrijorarea că acest tip de acțiuni pot fi o amenințare pentru buna conviețuire între comunitatea locală și cea imigrantă, perturbând echilibrul existent în societatea din Castellon, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Hispano Rumano.
În Castellon de la Plana emigrația românească a început în anii ´90 și de-a lungul timpului s-a consolidat, în acest moment locuind în acest oraș aproximativ 17.000 de români, care reprezinta 10% din populația orașului. Integrarea comunității românești s-a realizat fără mari probleme ținând cont de originea latină comună a celor două popoare și de orientarea pro-europeană a Spaniei și României.
“La acțiunea organizată de un departament al Primăriei din Castellón, A.M.I.C.S. – au fost convocați reprezentanți ai societății civile din oraș, din cadrul asociațiilor românești și de alte naționalități, au fost trimise invitații la consulatele existente în Comunitate și de asemenea au fost invitați toți cetățenii care au dorit să participe la aceasta activitate. Din cadrul Consulatului României în Castellón au participat toți cei 4 consuli, în frunte cu Dragoș Viorel Tigău, ministru plenipotentiar, șef al oficiului consular, iar din partea societății civile românești au fost prezenți diferiti reprezentanți ai asociațiilor românești din oraș. Am dori să mulțumim tuturor participanților la această activitate și pe viitor am dori ca toți reprezentanții societății civile românesti din Castellón să fie prezenți la acțiunile care au loc pentru a sprijini, apăra și promova valorile, cultura și identitatea românească în această provincie”, a declarat Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano-Rumano (Casa de Rumania) și membru al Consiliului Românilor de Pretutindeni.