Lumea este în continuare destul de pesimistă, dar pare să revină la niveluri mai tipice de încredere în prezent şi viitorul imediat, relevă ultimul sondaj Ipsos.
În medie la nivelul tuturor celor 34 de ţări cuprinse în sondaj, 70% dintre cei chestionaţi spun că 2023 a fost un an prost pentru ţara lor şi 53% că a fost un an rău pentru ei înşişi şi familia lor.
Optimismul pentru anul viitor pare să fie în creştere, 70% dintre respondenţi considerând că 2024 va fi un an mai bun decât 2023. În 2022, optimismul coborâse la un minim pe un deceniu de 65%. Întărirea optimismului este înregistrată cel mai mult în rândul ţărilor din Europa.
50% se aşteaptă ca economia mondială să fie mai puternică în 2024 comparativ cu 2023. Optimismul privind perspectivele economice mondiale a crescut cu 4% faţă de 2022.
Economia continuă însă să reprezinte o preocupare majoră pentru public la nivel mondial. 70% se aşteaptă ca atât inflaţia, cât şi dobânzile din ţara lor să fie mai ridicate în 2024 decât în 2023.
Opinia publică este divizată cu privire la întrebarea dacă AI ar putea avea drept rezultat schimbări pozitive sau negative. 56% se aşteaptă ca medicii să folosească în mod regulat AI, comparativ cu 38% în 2019, şi 43% anticipează că AI va duce la crearea de locuri de muncă. Totuşi, la nivel global 64% se aşteaptă ca AI să ducă la pierderi de locuri de muncă.
Nesiguranţa este în creştere în legătură cu ce va aduce 2024 pe scena mondială. 35% cred că Trump va fi reales, iar 31% că războiul din Ucraina se va încheia. Severitatea evenimentelor climatice creează anxietate profundă în rândul publicului. Există o percepţie generală că ceea ce am văzut până acum este doar începutul urgenţei climatice.
În lumea conflictelor geopolitice continue şi era post-Covid, noi norme sociale ar putea apărea. 71% se aşteaptă ca imigraţia să ia amploare. 59% se aşteaptă ca angajaţii din birouri să petreacă mai mult timp la birou decât acasă. Peste jumătate din populaţie previzionează o revenire la munca de la birou.
Fitch Ratings anticipează o încetinire dramatică a creşterii economiei mondiale în 2024. Statele Unite sunt aşteptate însă să evite recesiunea.
Economia mondială a fost rezilientă în 2023 pe fondul normalizeării consumului în China şi unei redresări a creşterii din SUA, care au contrabalansat o încetinire puternică în Europa în urma crizei energetice.
Totuşi, în condiţiile în care impactul înăspririi recente a politicii monetare nu s-a făcut încă simţit în întregime, criza sectorului imobiliar chinez continuă, iar economia zonei euro stagnează, creşterea economiei mondiale este aşteptată să coboare dramatic la 2,1% în 2024, se arată în ultimul raport al Fitch Ratings.
Fitch şi-a revizuit estimarea de creştere a economiei mondiale pe 2023 la 2,9% de la 2,5% în septembrie.
Sursa:zf.ro