Eventuala testare pentru Covid 19 a copiilor în școli ar trebui făcută numai de cadre medicale. Aceasta este opinia a 96,5% dintre părinţii din România, conform unui sondaj efectuat de Federația Asociațiilor de Părinți. Aceeași cercetare indică faptul că un părinte din trei nu este de acord ca elevii să fie supuși unor teste Covid non invazive de tipul celor care necesită prelevarea de salivă. În ciuda acestor temeri, aproape trei sferturi dintre respondenți (70%) spun că vor pentru copiii lor școală cu prezență fizică inclusiv în scenariul roșu, în condișiile în care 75% dintre părinții care au participat la acest studiu sunt de acord că eficiența școlii online este cu mult redusă comparativ cu cea desfășurată în sala de clasă. Cum se explică rezultatele contradictorii ale acestui studiu?
Iulian Cristache, lider al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a spus la RFI: ”La testele noninvazive, nici eu nu înțeleg de ce se tem. De aceea mi-am dorit să facem acest sondaj, astfel încât să aducem niște lămuriri la ceea ce s-a discutat în spațiul public în ultimele două săptămâni. Mai exact referitor la structura anului școlar, fie că vorbim despre prelungire, fie că vorbim despre trecerea de la semestre la trimestre și despre această testare noninvazivă. Dacă la testarea invazivă am fost de acord cu părinții și la minister am susținut acordul părinților, pentru că, în special, la copiii din ciclul primar poate nu era plăcut ca o dată la o săptămână sau două săptămâni, să fie testați în mod repetata pentru depistarea acestui virus, la aceste teste noninvazive, în momentul în care ele vor fi avizate, nici eu nu înțeleg de ce un părinte ar refuza, astfel încât să știe dacă propriul copil este infectat și dacă poate să aducă acasă acest virus.
Reporter: Un procent imens, o largă majoritate, 96.5% dintre părinți, consideră că testarea trebuie să fie făcută obligatoriu de către cadrele medicale, un asistent sau un medic, inclusiv această testare noninvazivă. Cred că este destul de clar că autoritățile nu vor putea asigura personal medical în toate școlile pentru testarea elevilor cu teste antigen sau pe bază de salivă. La ce desfășurare a lucrurilor vă așteptați în acest context?
Nu este neapărat nevoie de un cadru medical
IC: Mesajul meu este să fie mai deschiși doar la cele noninvazive. Noi vorbim acum despre un lucru care nu este clar. Dacă vor fi avizate aceste teste pe bază de salivă, ceea ce s-a întâmplat în țările mult mai dezvoltate decât noi, unde au dat randament… Uitați-vă ce se întâmplă în Anglia și în Germania, acolo unde familiile primesc prin poștă câte două astfel de teste pe săptămână și fiecare la nivelul familiei poate să își testeze propriul copil. Nu este neapărat nevoie de un cadru medical. (Dacă nu vor fi avizate) noi nu vom mai începe nici în toamna aceasta un nou an școlar față în față, 100%. Vom avea iarăși un sistem de tip hibrid sau un online. Fără să „pilotăm” aceste teste noninvazive de-a lungul unei perioade scurte de timp, o lună, o lună și jumătate, cât puteam să avem acum, începând cu luna mai și iunie, până se termină actualul an școlar, cel puțin puteam să „pilotăm” astfel încât să știm dacă în toamnă pot fi utile sau nu.
Rep: La întrebarea „Cum apreciați eficiența activității de predare, învățare, evaluare desfășurate în mediul online comparativ cu cele desfășurate în sala de clasă?”, trei sferturi dintre părinți considerăm că eficiența activităților din mediul online este mai redusă și mult mai redusă comparativ cu cea desfășurată în sala de clasă. Totodată, 70% dintre părinți vor școala față în față și în scenariul roșu. Însă mulți dintre ei nu sunt de acord cu aceste tipuri de testare. E o contradicție aici, nu credeți?
IC: Așa este, este o contradicție. Dar, dacă ați văzut și în finalul sondajului, noi am spus foarte clar că noi am vrut să venim în sprijinul celor două ministere și nu să decidem noi. Decizia este la nivelul celor două ministere. Noi avem doar rol de consultant. Cert este că, dacă ne vom opune într-una la un sistem tradițional, bineînțeles, respectând toate regulile de igienă… Ați văzut că în sondaj majoritatea sau un procent de aproape două treimi spune că au încredere că se respectă normele igienico-sanitare la nivelul unităților de învățământ. Pe de o parte, o mare parte dintre părinți are încredere în ceea ce se întâmplă în unitățile de învățământ respectând condițiile igienico-sanitare, dar, pe de altă parte avem un procent considerabil care spune că pentru proprii copii părinții vor să își dea acordul pentru a fi testați cu aceste teste noninvazive. E un lucru pe care eu nu îl înțeleg. Noțiunea de testare în masă implică testarea și atât, fără acordul părinților. Dacă vrem și acordul părinților, atunci nu există noțiunea de testare în masă din punctul meu de vedere.
Rep: În orice caz, lucrurile ar fi mult mai complicat de organizat cu atâtea sute de mii de elevi…
IC: Este singurul mod prin care noi putem să continuăm școala necondiționat. Altfel vom sta în permanență jumătate acasă și jumătate la școală sau trei sferturi acasă și un sfert la școală. – sursa: RFI.ro