Zeci de persoane au oprit evacuarea din locuinţă a unei familii de români din Madrid, după ce apartamentul i-a fost confiscat de bancă. Este a patra oară când familia Ţîru reuşeşte să rămână în locuinţa pentru care se luptă de mai bine de doi ani cu banca pe care o acuză de înşelăciune, anunță portalul Românul.eu. Cel mai important ajutor l-au primit până acum de la Platforma Persoanelor Afectate de Credite Imobiliare (Plataforma Afectados por la Hipoteca – PAH), ai căror membri au blocat intrarea în blocul din Madrid, în care locuieşte familia Ţîru.
Din fericire, forţa nu a mai fost necesară, pentru că ordinul de evacuare a fost suspendat cu puţin timp înainte de ora la care era planificată apariţia executorului judecătoresc.
Familia Ţîru a mai câştigat astfel o mică bătalie în lupta cu banca, pe care o denunţă pentru nereguli grave în contractul de credit, susținând că au fost înşelaţi de bancă şi că apartamentul lor a fost scos la licitaţie fără să fie anunţaţi. Mai mult, familia precizează că în cont erau bani. „Am fost fără apărare, fără avocat. N-am ştiut nimic. Noi plăteam, aveam facturile de la banca, dar instanţa a predat apartamentul băncii„, a declarat Marinel Ţîru, unul dintre puţinii români din Spania care s-a înscris în Platforma Persoanelor Afectate de Credite Imobiliare PAH.
„Noi nu am semnat nimic, nu am fost înştiinţaţi că este un proces. Nu ştiam nimic„, a spus Ioana Ţîru. Românii au făcut recurs şi, deşi nu au avut avocat, se luptă de 2 ani ca să recupereze locuinţa, aflată acum în proprietatea băncii.
Membrii platformei au fost de mare ajutor familiei de români. Unii au dormit în casa lor, împreună cu ziariştii străini şi cu avocatul oferit de PAH în noaptea dinaintea ultimei încercări de evacuare.
Românii sunt dispuşi să meargă până la Curtea Europeană de la Strasbourg şi au denunţat banca pentru furt şi înşelăciune. Sunt convinşi că vor câştiga în faţa instanţei europene şi că îşi vor recupera apartamentul, cumpărat printr-un credit ipotecar în 2006.
În situaţia lor se află astăzi zeci de mii de familii în Spania, care din cauza şomajului nu-şi mai permit să plătească ratele. Mulţi suferă depresii puternice şi preferă să renunţe la case, dar de cele mai multe ori banca le impută o datorie imposibil de plătit.