În incinta Primăriei Cernăuți a avut loc, în 3 februarie, întâlnirea de lucru a delegației Ministerului Mediului din România cu colegii lor ucraineni, în cadrul proiectului transfrontalier ”Prevenirea și protecția la inundații în bazinele superioare ale râurilor Prut și Siret, prin implementarea unui sistem modern de stații automate – EAST AVERT”, din cadrul POC România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013.
Proiectul are 8 parteneri din care 4 din România, unul din Rep. Moldova și 3 parteneri din Ucraina: România – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrația Bazinală de Apă Siret, Administrația Bazinală de Prut-Bârlad, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor; Republica Moldova – Agenția ”Apele Moldovei”; Ucraina – Departamentul Resurselor de Apă Nistru – Prut, Centrul Regional de Hidrometrologie Cernăuți, Centrul de Stat Științific și Tehnic pentru Problemele Intersectoriale și Regionale de Securitate a Protecției Mediului Înconjurător și Conservare a Resurselor.
Liderul proiectului este Ministerul Mediului din România, care îi are parteneri din țările care implementează programul: Departamentul Resurselor de Apă Nistru – Prut, Centrul Regional de Hidrometrologie Cernăuţi, Centrul de Stat Ştiinţific şi Tehnic pentru Problemele Inter-sectoriale şi Regionale de Securitate a Protecţiei Mediului Înconjurător şi Conservare a Resurselor din Ucraina, Agenţia Apele Moldovei din Republica Moldova, Administrația Bazinală de Apă Siret, Administrația Bazinală Prut-Bârlad și Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor din România.
Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea managementului viiturilor, al poluărilor accidentale din bazin și al calității resurselor de apă, pentru prevenirea situațiilor de urgență. Rezultatele proiectului trebuie să vizeze reducerea vulnerabilităţii la inundaţii pentru localităţile din regiunile de frontieră, prin efectuarea de lucrări de modernizare la Complexul Hidrotehnic Stînca-Costeşti, instalarea și interconectarea de sisteme de monitorizare în bazinele râurilor Siret şi Prut. De asemenea, se preconizează îmbunătățirea sistemului de avertizare și creșterea capacității de reacție a populației prin acțiuni de informare operativă, astfel încât, în situații de urgență (inundații, poluări accidentale), să fie posibilă intervenția în timp util în vederea reducerii impactului negativ și protejarea comunităților locale din bazinele rîurilor Prut și Siret, din zona de frontieră.
P întâlnire similară cu cea de la Cernăuți a avut loc în luna noiembrie, la Chișinău
,,EAST AVERT – Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor din bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin aplicarea unui sistem de monitorizare modern cu stații automate” a fost semnat pe 28 ianuarie 2014 la Iași și are o valoare totală de 9.243.784,56 euro.