Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi reprezintă un important reper cultural nu doar pentru românii cernăuţeni, dar şi pentru toţi românii răspândiţi pe mapamondul.
BucPress menționează că, de-a lungul timpului, au existat încercări ale autorităţilor locale pentru salvarea acestui important reper al culturii române. Primăria oraşului Cernăuţi a sprijinit conservarea monumentului ”Casa Aron Pumnu”, asigurând spaţiul locativ pentru familiile care locuiau în acea casă cu câțiva ani în urmă, dar imobilul (care a fost şi căminul poetului Mihai Eminescu) a rămas în continuare într-un proces de degradare.
Românii din regiunea Cernăuți au pledat permanent pentru implicarea autorităților, românești și ucrainene, în salvarea monumentului, unul dintre importantele repere culturale pe care îl au în țara vecină, dar clădirea continuă să rămână în paragină.
Activistul civic, jurnalistul și editorialistul Paul Szasz Sebeş a formulat o cerere oficială Preşedintelui statului român cu rugămintea să sprijine finanţarea restaurării casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuţi. Zilele acestea domnul Sebeș a primit un răspuns din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni referitor la procesul de restaurare a casei lui Aron Pumnul din Cernăuți.
Astfel, în scrisoarea semnată de secretarul de Stat Ovidiu Iane, postată și pe contul său de Facebook, se menţionează: „Doresc să vă asigur de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și al Guvernului României în vederea identificării, cât mai curând posibil, a unei soluții privind restaurarea acestui imobil și redarea acestuia comunității”.
Oficialul dă asigurări că printre măsurile avute în vedere în cadrul proiectelor care vizează păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii româneşti figurează și recuperarea, restaurarea, întreţinerea de muzee, case memoriale şi monumente istorice şi de artă, unul dintre obiective fiind amenajarea Casei Memoriale “Aron Pumnul” din Cernăuţi şi organizarea, în incinta acesteia, a unui muzeu în memoria lui Mihai Eminescu şi Aron Pumnul.