Site icon TIMP ROMÂNESC

Spirit patriotic în port popular la Codrii Cosminului

În a doua zi de Paşti, românii din nordul Bucovinei s-au adunat la Stejarul lui Stefan cel Mare şi Sfânt din Codrii Cosminului, devenit simbol al gloriei arcaşilor Domnului Moldovei, respectând o tradiție inițiată, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, de protopopul raionului Hliboca Vladimir Borcea.

Evenimentul din acest an a fost deschis de Ion Gorda, protopopul raionului Hliboca, care, împreună cu un sobor de preoţi, susţinuţi de corurile bisericilor din Voloca şi Hruşăuţi, au ţinut o slujbă pentru gloria ostaşilor ştefanieni, pentru limba maternă și pentru pace, anunță Zorile Bucovinei.

În cadrul evenimentului, consulul la misiunea diplomatică română la Cernâuţi, Edmond Neagoe, a relevat diplomaţia Domnitorului: ”Ştefan cel Mare a ştiut să facă acele alianţe ce i-au adus mai mulţi prieteni în momente de restrişte şi să salveze sufletul neamului nostru în situaţii, pe care şi astăzi cercetătorii istoriei le consideră o minune dumnezeiască – existenţa poporului nostru, continuitatea lui pe aceste meleaguri. Ştefan cel Mare şi Sfânt ne-a adus bucuria coexistenţei paşnice, a ctitorit 47 de biserici şi mănăstiri, ne-a ajutat ca prin credinţă să dăinuim pe aceste locuri. Şi acest stejar secular e sfinţenia noastră, iar acest loc sfânt ne uneşte, ne ajută să existăm şi în viitor pe aceste meleaguri”.

Liderii societăţilor naţional-culturale româneşti din ţinut, Dumitru Covalciuc, Vasile Bâcu, Vasile Tărâţeanu, Aurica Bojescu, Octavian Voronca, au evidenţiat vitejia ostaşilor moldoveni, adresându-se către profesorii de istorie din şcolile româneşti din regiune să vină în fiecare an la acest loc sfânt pentru a contura lecţii de istorie naţională.

De asemenea, la eveniment a participat și primarul comunei Mahala, care a sosit la Stejar împreună cu Nicolae Gostiuc, preşedintele Societăţii „Grigore Nandriş” din localitate, însoţiţi de grupul vocal de la Casa de Cultură, condus de Elena Petriuc, îmbrăcați în port popular românesc.

Membrii Corul popular „Dragoş Vodă, dirijat de Dumitru Caulea, soliştii Gheorghe Caulea, tatăl dirijorului, Gheorghe Puiu şi Gheorghe Onofreiciuc și ansamblul vocal din Mahala au interpretat o serie de cântece patriotice românești.

 

Exit mobile version