Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a vizitat Ucraina la 1 noiembrie pentru a discuta cu privire la sprijinul concret care poate fi acordat imediat pentru sectorul său energetic puternic afectat.
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a vizitat Ucraina la 1 noiembrie pentru a discuta cu președintele Volodimir Zelenski, ministrul energiei, German Galușcenko și parteneri internaționali cu privire la sprijinul concret care poate fi acordat imediat pentru sectorul energetic puternic afectat. Atacarea persistentă și deliberată de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene din ultimele săptămâni și luni a avariat peste 30 % din sistemul energetic al țării.
UE, împreună cu statele membre și cu întreprinderi private, a furnizat Ucrainei echipamente energetice de urgență în valoare de milioane de euro, însă, în contextul escaladării atacurilor din partea Rusiei, nivelul sprijinului trebuie intensificat. Pe lângă echipamentele necesare, prin intermediul Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina pe care Comisia l-a instituit împreună cu Comunitatea Energiei, s-au pus la dispoziție 25,5 milioane euro pentru nevoile cele mai urgente. În zilele următoare, Comisia, Ministerul Energiei din Ucraina și Comunitatea Energiei vor lansa împreună o campanie specifică menită să mobilizeze un sprijin suplimentar din partea sectorului privat.
Vizita a avut loc cu puțin timp înaintea sezonului de iarnă și la mai puțin de o săptămână după ce Comisia Europeană și președinția G7 au solicitat instituirea unui „plan Marshall pentru Ucraina” la nivel internațional, care ar deschide calea pentru reconstrucția imediată și durabilă a țării.
La Kiev, comisarul Kadri Simson s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski pentru a discuta cele mai recente evoluții și modul în care UE poate conduce eforturile internaționale de reparare și reconstrucție a infrastructurii energetice ucrainene. De asemenea, comisarul a participat la prima reuniune a Consiliului consultativ internațional în materie de energie pentru Ucraina (IEAC4U), un nou forum anunțat de ministrul German Galușcenko la reuniunea miniștrilor energiei din UE care a avut loc la Praga la jumătatea lunii octombrie. IEAC4U va facilita coordonarea eforturilor tuturor țărilor participante și va oferi asistență tehnică pentru a corela nevoile Ucrainei cu donațiile potențiale.
Comisarul european pentru energie a coprezidat și Dialogul la nivel înalt în domeniul energiei UE-Ucraina cu ministrul energiei, dialog în cadrul căruia s-au discutat nevoile imediate ale sistemului energetic și situația privind securitatea aprovizionării în Ucraina, precum și reconstrucția și decarbonizarea sistemului său energetic. În cadrul reuniunii, comisarul a anunțat că s-au alocat 13 milioane euro pentru refacerea laboratoarelor deteriorate de ocupanții ruși din cadrul sitului nuclear de la Cernobîl și că UE intenționează să canalizeze, prin intermediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, o sumă suplimentară de 3,5 milioane euro pentru a sprijini Ucraina în acest sector.
Comisarul s-a întâlnit, de asemenea, cu membrii parlamentului ucrainean, Rada Supremă, și a purtat discuții cu Ukrenergo și cu alte companii energetice ucrainene.
De la izbucnirea războiului din Ucraina, UE a sprijinit sectorul energetic ucrainean prin diferite canale și mijloace. Prin ENTSO-E, UE a permis sincronizarea de urgență a rețelelor electrice ucrainene și moldovene cu cea continentală, pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic. Pentru a răspunde celor mai urgente nevoi în materie de reparații, Comisia a promovat crearea Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina împreună cu Secretariatul Comunității Energiei.
În cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, Comisia a facilitat numeroase transporturi de echipamente energetice vitale, de la generatoare până la transformatoare și cabluri, prin intermediul Centrului său de coordonare a răspunsului la situații de urgență. În plus, din rezervele UE s-au furnizat contramăsuri și echipamente de combatere a amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare în valoare de peste 40 de milioane euro. Comisia a sprijinit, de asemenea, cu 7,7 milioane euro Centrul Tehnic Științific de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.