O aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române au decolat astăzi, 25 iulie, cu destinația Atena, pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție în zona Attica, devastată de incendiile manifestate în ultimele zile. Aeronavele sunt deservite de aproximativ 20 de militari – piloți, personal navigant și personal auxiliar.
IGSU, în calitate de Punct național de contact, a notificat ieri, 24 iulie, partenerii europeni asupra disponibilității de sprijin a României, iar autoritățile elene au confirmat, în cursul serii trecute, prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, nevoia intervenției forțelor și mijloacelor oferite de țara noastră.
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a discutat telefonic cu omologul elen al Apărării, Panos Kammenos, pe marginea situației de urgență din Grecia.
Ministrul Fifor l-a asigurat pe omologul elen de disponibilitatea Armatei României de a interveni cu forțe și mijloace în sprijinul forțelor care acționează la fața locului, în cazul în care autoritățile de la Atena vor solicita sprijinul prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.
Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.
Creat în 2001, acest mecanism a fost recent reformat în 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor și pregătirea pentru acestea.
Mecanismul de protecție civilă al Uniunii include o capacitate europeană de răspuns în situații de urgență. Aceasta este o punere în comun voluntară a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă: este activ non-stop și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.